fbpx
mindennapkönyv.hu

A Futrinka utcán túl – Meseantológia Bálint Ágnes tiszteletére

„Köpött a maci, irány az ágy!” – ugye, milyen sokszor hallottuk gyerekként? És valószínűleg szépen el is indultunk az ágyunk felé, hogy még meghallgassunk egy esti mesét. Mondjuk a Futrinka utca lakóiról, vagy épp arról, hogyan törnek ismét borsot Frakk orra alá a macskák. Én például biztosan nem tudtam, hogy a Tévé-Macinak, Mazsolának és Tádénak is ugyanaz az anyukája: Bálint Ágnes.

Talán valóban méltatlanul keveset tudunk Bálint Ágnesről, ezért is került A Futrinka utcán túl című antológia elejére egy róla szóló írás, ami valóban sok érdekességet tartalmaz az írónőről, aki felnőttként maga is olyan volt, mint egy mesebeli tündérkeresztanya, míg kicsinek leginkább csodagyereknek tartották.

Egy mérhetetlenül gazdag életmű tartozik Bálint Ágneshez, generációk nőttek fel nem csak meséin, hanem azokon a műsorokon is, amiket a Magyar Televízió szerkesztőjeként készített harminc éven át. Vagy épp a fordításain, hisz ő fordította magyarra Babar meséjét és Rumcájsz kalandjait. Sőt, a lusta Garfield néhány epizódját is. Sok mindenben úttörő volt, hiszen az első környezetvédelmi műsort, a Kuckót is ő találta ki. Akik ismerték, ezen cseppet sem lepődnek meg, hisz megszállottan imádta a természetet, már kilenc évesen átúszta a Dunát, és ha csak tehette, a szabadban volt, lehetőleg sok állattal körülvéve. Persze a körülötte élő embereket is alaposan megfigyelte, belegyúrta karaktereibe. Károly bácsi például gyanúsan hasonlít abban az írónő férjére, hogy minden metszőollóját elhagyta…

A szerzők láthatóan nagyon is komolyan vették a kérést, az összes mese kapcsolódik Bálint Ágnes hőseihez, világához, vagy a szellemiségéhez. Lackfi János az írónő emlékének szentelte a Lükő, Koponyó, Berettyó és a negyven rabló című népmesei hangulatú írását.

Berg Judit Frakk előtörténetét írta meg, Kertész Edina Manócskáék egy késői epizódját fogalmazta meg, míg Tóth Krisztina saját karakterei, Malac és Liba találkoznak Bálint Ágnes hőseivel, ahogy Tamás Zsuzsa Kicsi Mimije Mazsolával és Tádéval keveredik új kalandokba.

Szabó T. Annát Az elvarázsolt egérkisasszony ihlette meg a felkéréskor, Bálint Ágnes klasszikussá vált története nagyon is mai, ismert környezetben, a Keleti pályaudvarnál kel életre.

Nem volt egyszerű feladata az illusztrátornak, Maros Krisztinának, hiszen Frakkot, Tádét, Mazsolát is mindenki egyféleképpen képzeli el: ahogy a sorozatokban látta őket, mégis sikerült megoldania a feladatot: a régi kedvencekre is ráismerünk, mégis remekül megférnek az újakkal. 

Bátran vegye kézbe A Futrinka utcán túl című mesegyűjteményt minden nagymama, aki a gyerekeivel izgulta és nevette végig a bájos mesehősök kalandjait, és azok is, akik akkor gyerekként, de ma már szülőként kirándulnak a képzelet világába. Vagy épp Vecsésre a Bálint Ágnes Emlékházba, vagy a róla elnevezett mesefesztiválra. Nem fogják megbánni.

A cikk eredetileg a Líra Könyvklub magazin 2019/3-as számában jelent meg.