fbpx
mindennapkönyv.hu

Tökéletes nagyszülők kézikönyve

Egy gyermek születése nemcsak a szülők életét forgatja fel fenekestül, hanem bizony szerencsés esetben a tágabb család körében is változásokat hoz. Hihetetlenül sokat ad a kicsiknek, ha édesanyjuk és édesapjuk szeretete és gondoskodása mellett életük szerves részévé válik a nagyszülőkkel, nagybácsikkal, nagynénikkel és unokatestvérekkel töltött idő is. A Corvina Kiadó két apró zsebkönyvvel rukkolt elő a nyárra, melyek segítenek kezdő és gyakorló nagymamáknak és nagypapáknak, hogy minél jobb kapcsolatot alakíthassanak ki unokáikkal.

Mint jó házastársak
Bár látszatra – fomára, oldalszámra és tördelés szempontjából – nem sok minden különbözteti meg a két könyvet, tartalmuk nagyon is eltérő. Már az is szembetűnő különbség, hogy míg a Mindent tudó nagymamát két hölgy, addig a Mindent tudó nagypapát egy férfi írta, azonban míg a nagymamáknak szóló könyvben többek közt receptek, lakberendezési tippek és a kisgyerekkel kapcsolatos babonaságok, addig a nagypapáknak szólóban nagypapabecenév-választó, trükkök és meseötletek találhatók. A két könyv, ahogy egy jó házasságban a házastársak, kiegészítik egymást, így bizonyos részeket érdemes nagypapáknak is átfutniuk a sárga fedelű kiskönyvből, és nagymamáknak is annak kék párjából.

Szövetségben
A könyvek empátiával szólítják meg olvasójukat. A szerzők tisztában vannak azzal, hogy a nagyszülők már felneveltek egy vagy több gyereket, és nem kevés tudás és tapasztalat birtokában vágnak neki életük új fejezetének. Azonban azt is jól tudják, hogy az idők, a divatok változnak, ami egykor működött vagy helyes volt, ma már nem feltétlenül állja meg a helyét. Segítenek abban, hogy a generációk – unokák, szülők és nagyszülők – minél kevesebb konfliktussal vészeljék át a rázós helyzeteket, és olyan szövetséget köthessenek, melynek révén mindenki élete gazdagabbá válik.
Ahogy egy nő vagy férfi számára az egyik legnagyobb iskola, amikor anyává, apává válik, úgy a nagyszülőknek is bele kell tanulniuk az új szerepbe, ami korántsem megy mindig gördülékenyen. Ezek a könyvek ebben a folyamatban segítenek. Hasznos már az első unoka születése előtt figyelmesen átolvasni őket, ám később, a gyerekek cseperedésével párhuzamosan is érdemes őket időről időre elővenni, egy-egy részt átfutni, mert az unokák minden életszakaszára találhatnak benne jó ötleteket, tanácsokat.
Sajnálom, hogy csak most jelentek meg, szerintem ha anyósom és apósom olvassák ezeket a könyveket, sok félreértést, konfliktust és fájdalmat megspórolhattunk volna. A sebek szerencsére begyógyultak, és még nincs késő, hiszen a gyerekek még nem nőttek fel, a szerepeket pedig folyamatosan tanuljuk.

Születéstől a kamaszkor végéig
A kötetekben számtalan hasznos tipp található a születés körüli teendőktől a csecsemőgondozáson át, egészen a kamaszkor végéig. A gyakorló szülők, nagyszülők a könyvekbe belelapozva azonnal látni fogják, hogy a szerzők nem a levegőbe beszélnek, hanem jól ismerik a helyzetet. Gyakorlatias tanácsokkal látják el olvasóikat, nem szépítenek semmin, hanem szót ejtenek mindarról, ami problémát okozhat, kezdve azzal, hogy hogyan kell megszervezni egy napot, milyen feladatokkal, és igen, mondjuk ki, nehézségekkel jár, ha egy nagyszülő elvállalja, hogy rendszeresen vigyáz unokáira. Mindkét könyv olvasmányos, hasznos kalauz, mely segít, hogy életreszóló barátságot alakítsanak ki a nagyszülők unokáikkal.

lirakonyvklub.hu / H. Nagy Ilka