fbpx
mindennapkönyv.hu

A lányok bármit elérhetnek?

A szülők számára ismerős lehet az az ellentmondás, hogy lányuk ugyan remekül teljesít az iskolában, mégis tele van kétségekkel és önbizalomhiánnyal. A lányok rengeteget aggódnak a kinézetük, az osztályzataik, az online médiában betöltött szerepük miatt, és ez hosszú távon negatívan befolyásolja az életüket. De mi lehet a megoldás?

Katty Kay BBC kommentátor és Claire Shipman újságíró nemcsak jó barátok, de írói sikert is együtt arattak az Egyesült Államokban megjelent könyvükkel, amely a női önbizalomról szól. A könyv hatalmas sikere után úgy gondolták, érdemes a lányok önbizalmának témáját is körbejárni, ezért kutatómunkába kezdtek. Számos tizen- és huszonéves lánnyal készítettek mélyinterjút, és az agy működését, valamint a szociális hatásokat vizsgáló kutatásokra alapozva végül kidolgozták azt az ötlépcsős módszert, amellyel a lányok felépíthetik az önbizalmukat, akár egy számítógépes szoftvert, erről szól Az önbizalom kódja lányoknak. De miért van szükségük a lányoknak több önbizalomra?

Kutatások szerint a lányok 92 százaléka szeretne valamit változtatni a külsején, és tízből kilenc lány érzi a divatipar és a média felől érkező elvárást, hogy karcsúbbnak kell lennie. A lányok nagy része tizenhárom éves korára elégedetlen a külsejével, és tizenhét éves korukra ez az arány jelentősen megnő. Tízből nyolc lány adja fel a sportot, és tízből hét lány nem áll ki magáért vagy a véleményéért, ha nem elégedett a kinézetével. Tény, hogy bár a lányok sokszor jól teljesítenek az iskolában, a vezetők között már jelentősen kisebb arányban találjuk meg őket, pedig mára az is bizonyított, hogy azok a vállalatok, ahol női vezetők is vannak, magasabb bevételt termelnek. Sőt, az sem titok, hogy azok az országok, ahol jobban megvalósult a nemek közötti egyenlőség, gazdasági és egészségügyi szempontból is kiegyensúlyozottak.

A szerzőpáros arra az alapgondolatra építette fel könyvét, hogy az önbizalom, bár genetikailag is befolyásolt, nem rögzült tulajdonság, azaz fejleszthető. A könyvben lépésről lépésre segítenek magabiztosabbá válni egyszerű, bárki által megvalósítható technikák segítségével. A fajsúlyos témát fogyaszthatóvá teszik a képregényes betétek és a lányoktól hallott történetek, akiket a szerzőpáros faggatott ki.

A tizenegy éves June például retteg az ottalvós buliktól és az iskolai kirándulásoktól, mert mindig azokra a váratlan dolgokra gondol, amik történhetnek. Mi lesz, ha megbetegszik, és az anyukája nincs ott, vagy ha nem lesz mit enni, esetleg ha honvágya lesz és félni fog? Mivel nagyon sok mindentől fél, June inkább nemet mond a szórakozási lehetőségekre, és otthon marad.

Sokszor félünk kimozdulni a komfortzónánkból, pedig utólag mindig kiderül, hogy csak profitálhatunk abból, ha észszerű kockázatokat vállalunk. A könyv bemutatja, hogyan változtathatják meg a lányok a gondolkodásmódjukat és szabadulhatnak meg a szorongástól, ami rányomja a bélyeget a hétköznapjaikra. Segíthet például, ha észben tartják a már elért sikereiket, néha szünetet tartanak és kikapcsolódnak. A barátságok kiskamasz kortól kezdve egyre nagyobb szerepet kapnak a lányok életében, és fontos támaszt jelenthetnek számukra, ám sokszor negatív hatás is érheti őket a kortárs csoport vagy a közösségi média felől. Amerikai kutatások szerint a tinédzserek 95 százaléka átélt már valamilyen online zaklatást, és sajnos 66 százalékuk csatlakozott is hozzá. A könyv arra is igyekszik választ adni, hogyan választhatják meg jól a barátaikat, és mit tehetnek az online médiából érkező támadások ellen, ami szintén rombolhatja az önbizalmukat.

A tökéletességre törekvés is része a lányok életének. A mindennapi életben túl sok feladat van, amit a lányok jól szeretnének csinálni: jó jegyeket szerezni, rendben tartani a szobájukat, sportolni, szakkörökön részt venni, elérni, hogy a szüleik elégedettek legyenek velük, jól szerepelni a közösségi médiában, barátokat szerezni és így tovább. Azonban ha a lányok nem a tökéletességre törekednek, hanem lerövidítik a célok listáját, arra fókuszálva, ami a legfontosabb, akkor a valódi céljukért dolgozhatnak. Érdekes adat, hogy a felnőtt nők a legtöbbször csak akkor jelentkeznek egy állásra, ha úgy gondolják, tökéletesen felkészültek, és minden szükséges készséggel rendelkeznek, ellentétben a férfiakkal, akik akkor is magabiztosan jelentkeznek, ha a szükséges készségeknek csak 60 százalékát birtokolják. Ez is mutatja a két nem közötti felfogásbeli különbséget.

Nem csak a tanulmányi eredményeiket, hanem külsejüket illetően is rendkívül nagyok az elvárásaik magukkal szemben. A könyv igyekszik a leginkább a lányokra jellemző perfekcionizmust a helyén kezelni, és pozitív példákat bemutatva rávilágítani arra, milyen nagy szerepe van a tudatosságnak, saját erőségeik ismeretének és a való életben vagy az online térben való közösségépítésnek, ami segítheti őket abban, hogy nagyobb önbizalommal éljék a mindennapjaikat.

Székely Luca

A cikk a Líra Könyvklub Magazin 2019/6-os számában jelent meg.