fbpx
Líra Könyvklub

A szerelem rehabilitációja

Köszönöm Rika Ponnet-nek, hogy megírta ezt a könyvet! Évek óta házalok azzal a baráti körömben, amit ő végre tudományos alapossággal megfogalmazott. Azzal megyek ugyanis mindenkinek az agyára, hogy a szerelem fontosságáról beszélek, hogy szerelem (és persze szeretet) nélkül élni tök fölösleges. Vallom, hogy igenis hogy kockáztassunk, hogy váljunk el, ha már nem jó, hogy ugorjunk bele az ismeretlenbe, és hagyjuk a francba a neten való ismerkedést, dobjuk félre az elvárásainkat, és akkor megtörténik a csoda. Persze mindenki kinevet vagy legyint, esetleg azt mondja, hogy neked könnyű, te megtaláltad az igazit – és ez persze így van, de hát nem ez bizonyítja, hogy igazam van?

Ponnet egy belga szexológus és párkapcsolati szakértő, hazájában nagyon népszerű, írt már egy könyvet a párkapcsolati játszmákról is. Új könyvében, a Csak veledben arra vállalkozik, hogy rehabilitálja a szerelmet. És ez nem vicc, tényleg szükség van a szerelem felélesztésére, mert két irányból is komoly támadás érte. Az egyik a felszínes világunk, a rózsaszín, habos-babos műanyagérezlmekkel, ahol tökéletes emberek élnek tökéletes életet, boldogok, szerelmesek, sikeresek… na ez teljesen hamis kép, semmi köze a valósághoz – rengetegen mégis egyfajta elvárásnak tekintik. Úgy érzik, a világ azt várja el tőlük, legyenek olyanok, mint a modellek a képeken, mint a színészek a filmekben – és sokan inkább, egyfajta lázadásból lemondanak az egészről. A szerelemről is. Cikinek gondolják. Utálják és kiröhögik. A másik oldalon pedig ott áll a racionalitás, és feni tűéles fogait, és azt suttogja a füledbe: a szerelem nem racionális. Nem nomrális dolog. Megéri neked az a sok szenvedés? Mit kapsz a másiktól? Megéri a befektetés? Elkezdtünk úgy viselkedni, mintha árcédula lenne a másikon, és ebben az üzletben persze mindenki jól akar járni.

Ponnet kimondja a nyilvánvalót: a neten társat keresni egyszerű, de az igazi szerelmet megtalálni nagyon nehéz. Bebizonyítja, hogy létezik igaz szerelem, csak a hozzá vezető út nem a racionális világban van. Emlékeznek Cupidó nyilaira? Ő az csintalan kis istenke, aki mindenfelé lődözi nyilait, és időnként fura szerelmes párok alakulnak.

Belga párkapcsolati szakértőnk rengeteg példával, idézettel, tudományos kutatások eredményeivel bocsát útjára minden olvasót: nem könnyű az élet, nem könnyű megtalálni a szerelmet – de nélküle élni nem érdemes. Kockáztassunk, éljük meg az élet pozitív és negatív oldalait is, azaz szakadjunk el a virtuális valóságtól, és lépjünk ki az igaziba. És akkor megtaláljuk az Igazit.