fbpx
Líra Könyvklub

Málnás szélforgó

28 darab / Elkészítés: 3 óra / Sütés: 15-20 perc

A málna frissen nagyon klassz, ám ha tésztára halmozva megsütjük, még intenzívebb ízélményben lehet részünk. Egy kevés citromos mázzal megbolondítva ez az egyik kedvenc
kelt leveles tésztám, ráadásul más gyümölcsökkel is működik (lásd lent).

1 adag kelt leveles tészta (lásd a 173. oldalon), lehűtve
liszt a szóráshoz
1 adag cukrászkém (lásd a 174. oldalon)
250 g málna, plusz a díszítéshez
2 közepes tojás egy kevés tejjel összekeverve
150 g sárgabarack­lekvár a kenéshez


A citromos mázhoz
200 g porcukor
2 ek. víz
1 citrom finomra reszelt héja

1.
Béleljünk ki (szilikonos) sütőpapírral négy vagy öt sütőlemezt.

2.
Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk a tésztát körülbelül 7 milliméter vastag, 53 × 30 centiméteres téglalappá. Metsszük egyenesre a széleit, majd vágjuk 7,5 centiméteres négyzetekre. A sarkokból indulva nagyjából 2,5 centiméter hosszan vágjuk be átlósan a tésztanégy­zeteket majdnem a közepükig (lásd a fotót a 163. oldalon). Így négy háromszöget kell kapnunk. A háromszögek egy-egy oldalát hajtsuk középre, mintha szélforgót készítenénk (lásd a 163. oldalon).

3.
Helyezzük a szélforgókat az előkészített sütőlemezekre, elegendő helyet hagyva közöttük – tálcánként hat sütemény bőven elég –, majd tegyük lemezestül egy-egy tiszta műanyag zacskóba, és szoba­hőmérsékleten (18–24 Celsius-fok) kelesszük 2 óra hosszat, vagy amíg a sütemények a duplájukra nem nőnek.

4.
Melegítsük elő a sütőt 200 Celsius-fokra.

5.
Adagoljunk mindegyik sütemény közepére 1 evőkanál cukrász­krémet és 3-4 szem málnát. A kimaradt tésztát kenjük meg tojással. Süssük 15-20 percig, vagy amíg aranybarnák nem lesznek a szélforgók.

6.
Közben a sárgabaracklekvárt melegítsük fel egy kevés vízzel, szitán törjük át, és még melegen kenjük meg vele az elkészült sütemé­nye­ket. Rácsra téve hagyjuk őket pihenni. Tetszés szerint díszít­hetjük mindet pár szem málnával.

7.
A citromos máz hozzávalóit keverjük simára, majd csurgassuk a kihűlt süteményekre.

ÁFONYÁS SZÉLFORGÓ

Málna helyett 500 gramm áfonyával készítsük. Sütés előtt nyomjunk a süte­ményekre halmozott krémbe négy-négy szem gyümölcsöt. A ma­ra­dék áfonyát frissen osszuk el a sütőből kivett szélforgókon. A fenti módon kenjük meg sárgabaracklekvárral, és csurgassuk rá a citromos mázat.

SÁRGABARACKOS SZÉLFORGÓ

A málnát egy nagy doboz (körülbelül 660 gramm) felezett sárgabarack­befőttel helyettesítsük. Jól csepegtessük le. A süteményekre halmozzunk cukrászkrémet, majd tegyünk rájuk egy felezett barackot, és így süssük meg őket. Miután elkészültek, a fent ismertetett módon kenjük meg mindet sárgabaracklekvárral és citromos mázzal.

Copyright © Paul Hollywood, 2012
This translation of How to Bake is published by Partvonal Könyvkiadó Kft. by arrangement with Bloomsbury Publishing Plc.