fbpx
Esemény

Könyvbemutatók a Magvető Kiadóval

Szvoren Edina: Kérődző Kronosz

Időpont: 2024. június 5. (szerda), 17:00
Helyszín: Magvető Café, 1074 Budapest, Dohány utca 13.
Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/968896504843658

A stílus maga az ember? Szvoren Edina új kötetében a közkeletű mondást fordítja ki. Nádas Péter-, Krasznahorkai László- vagy Tompa Andrea-mondatok olvashatók itt, amelyeket nem Nádas, Krasznahorkai vagy Tompa Andrea írt le, hanem Szvoren Edina. A Kérődző Kronosz pastiche-aiban az ismert írói stílusokra ismerhetünk rá újfajta szemszögekből, hiszen a szövegek egyszerre viselik magukon Szvoren Edina és a kiválasztott szerzők stílusjegyeit. A kötet egyik legizgalmasabb darabja ezért az, amelyikben Szvoren Edina éppen Szvoren Edina-szöveget imitál. A különböző stílusok kaleidoszkópszerű forgatagában pedig egyre nehezebb tetten érni, hol is kezdődik az utánzás. Ezért is nem egy, hanem rögtön négy különböző – egymással teljesen egyenértékű – borítóval adjuk közre a kötetet. Czigány Ákos fotóin négy különböző tűzfalat látunk: variációk egy láthatatlan témára, egyetlen borító azonban mindig csak egyetlen megvalósulása a lehetőségeknek.

Szvoren Edinával Tompa Andrea beszélget. Közreműködik: Bognár Péter

A kötet kedvezményesen megvásárolható a helyszínen is.


Darvasi László: Neandervölgyiek I–III.

Időpont: 2024. június 6. (csütörtök), 18:00
Helyszín: CEU Budapest, 1051 Budapest, Nádor utca 15.
Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/1492066601388324

Darvasi László monumentális nagyregénye 1908-tól 1957-ig vezet végig a magyar történelmen. A vidéki kastély grófja felesége halála után valószerűtlen építkezésbe fog: egy elpusztíthatatlan kertet akar megalkotni. A munkálatokban részt vesz a városi zsidó kalandor éppúgy, mint az indulatait nehezen fékező művezető, Lackó. A városban már ott téblábol a Pestről eltanácsolt Gál Endre tanár, kattogtatja masináját a sokat látott fényképész, illetve élni tanul egy cselédlány, Erna, aki a történet kezdetén ébred rá az erejére. A magyar vidék, a főváros és a nagyvilág az egymásba kapcsolódó történetek színhelye. Zsidók, magyarok, szegények, gazdagok, okosok és bolondok a szereplők, illetve föltűnnek a régről ismert könnymutatványosok is. A történelem alakulása végül mindenkit, épelméjűt, ábrándozót és pragmatikust is próbára tesz, viszont a nagyregény cselekménye mindegyre nem várt fordulatokat vesz. Darvasi három generáción átívelő elbeszélése gazdag és magával ragadó látomás a 20. századról. A tét elég komoly. Eltűnik-e a mese. S ha valóban eltűnik, mi marad utána.

A szerzővel Sz. Bíró Zoltán beszélget. Közreműködik: Nagy-Kálózy Eszter

A nagyregény kedvezményesen megvásárolható a helyszínen is.


Takács Zsuzsa: Átkelés a Szuezi-csatornán

Időpont: 2024. június 11. (kedd), 17:00
Helyszín: Magvető Café, 1074 Budapest, Dohány utca 13.
Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/7282566868539522

Kötetünk Takács Zsuzsa és Wirth Imre, a Petőfi Irodalmi Múzeum Médiatárának muzeológusa 2019-2023 között folytatott beszélgetéseiből született. Lapjain végigkövethetjük a költő életútját, s kötetről kötetre haladva bepillantást nyerhetünk a művek keletkezéstörténetébe, a szövegvilág alakulásának szellemi-életrajzi hátterébe. A beszélgetések szerkesztett változata a felvett hanganyagra épül, de a műfaji sajátosság miatt sok mindenben eltér attól: a végleges szöveg egy év intenzív közös munka eredménye. A szövegközpontú visszaemlékezések egyik legfontosabb felismerése az irodalmi folytonosságok hálózatának jelenléte, a hatvanas-hetvenes évek átideologizált közegében széthulló hagyománytapasztalat átalakulása, töredezett jelenléte a személyes sorsok, döntések, etikai dilemmák sodrásában. Takács Zsuzsa élet-mű-története és mély önreflexiója, a versértés felszabadítása emlékezetes élmény és önkép-alakító utazás az olvasó számára. A kötetet gazdag fényképanyag illusztrálja.

Takács Zsuzsával és Wirth Imrével Szegő János beszélget.

A kötet kedvezményesen megvásárolható a helyszínen is.


Nádasdy Ádám: Billeg a csónak

Időpont: 2024. június 12. (szerda), 18:00
Helyszín: Puskin Art Mozi, 1053 Budapest, Kossuth Lajos utca 18.
Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/318108574640916

Nádasdy Ádám versei az emberélet útjának felén túlról szólnak. Az utazás folyamatos: billegünk a csónakban, kanyarodunk a teherautóval, viháncolunk a kertben, vagy éppen hátsó lépcsőkön szökünk fel szobákba. A kötet versei költő-elődöket idéznek meg vagy feltörő emlékeket próbálnak megszelídíteni. Az összegzés, a számvetés mindig lehetetlen, hiszen útközben vagyunk.

A szerzővel Turi Tímea beszélget. Közreműködik: Fekete Ernő

Jegyek elérhetők a mozi jegypénztárában és honlapján.

A kötet kedvezményesen megvásárolható a helyszínen is.