fbpx
Blog

Kiss Tibi könyvajánlója

Kiss Tibi zenész, képzőművész, dalszövegíró, a Quimby alternatív rockegyüttes gitáros frontembere, előadóművész. Pedro Almodóvar Az utolsó álom című könyvével leptük meg – az egyik legmeghatározóbb filmrendező kötetével, melyben tizenkét novella, amolyan életrajzi töredékek olvashatók. Erről a sajátos humorral fűszerezett, valósággal keveredő álomvilágról Kiss Tibi így vélekedik:

„Olyan érzésem volt, amikor ezt a könyvet olvastam, mintha a szerző, Pedro Almodóvar egy-egy éndarabkájával találkoztam volna, és különböző aspektusok által megihletődve betekintést nyerhettem volna az író különleges személyiségébe.

Ez a könyv egy végtelen közös utazás az íróval. Tizenkét novellába rejti, sűríti önmaga történetét. Olyan, mint egy vonat, melynek az elsuhanó ablakaiban egy-egy Almodóvar tűnik fel, más-más fényviszonyok, más-más perspektívák között. És egyszer csak ez a vonat elhalad mellettünk. Úgy tesszük le a kötetet, hogy még lehetne folytatni, de csak ennyi betekintést nyerhettünk ebből a végtelen utazásból. Nem egy száraz önéletrajzot kaptunk. Nem is illene hozzá és talán kevésbé is lett volna izgalmas. Ő ezt az utat választotta, így tudott mesélni önmagáról. Ez is egyfajta művészi gesztus, hogy így fogalmazza meg önmagát, ami számomra rettentően szimpatikus. Kreatív és színes. Érezhető a világlátása, élettörténete ezekben a novellákban.

Olvasmányos, hihető, olykor szürreális: például belekerülünk egy visszafelé utazásba, mint a Miguel élete és halála című novellában. Egyrészről megismerjük Pedro Almodóvart, de marad egy fátyol, egy köd. Ez minden embert jellemez. Akármeddig mesélhetnénk magunkról, nem tudhatjuk pontosan, hogy kik vagyunk.”