fbpx
Blog

Gergye Krisztián könyvajánlója

Gergye Krisztián rendező, koreográfus, kortárs táncos. Művészi kísérletei során jutott el a tánc, a színészet és a képzőművészet határterületeire, amit jól fejez ki 2001-ben alapított társulata mottója is: „Több, mint tánc”. Táncos-koreográfusként és színész-rendezőként is mindig a legtisztább és legegyértelműbb megfogalmazási módokat kutatja alkotásaiban.

Rendezőként és előadóként is számos díjat nyert. Darmasisswa Ösztöndíjasként a tradicionális jávai táncok és a kortárs technikák ötvözéséből alakítja ki egyedi táncos formanyelvét és vált 2001-től jelentős szereplőjévé a kortárs táncéletnek. Önálló előadásai mellett performanszokat, térspecifikus előadásokat készít kiállításmegnyitókra, fesztiválokra.

Nádasdy Ádám legújabb könyvét kapta tőlünk, melyben a szerző a határok, országok, kultúrák közötti életről mesél.

„Lassan oldódni látszik az a rengeteg családi mintázat bennem, és kezd elszivárogni a kötődésképtelenségem is. Érteni vélem, mi a valódi figyelem, és mit jelent a szeretet, amitől már nem kell rettegni. Azt hiszem, jó úton vagyok – és akkor jön ez a könyv, az Ádámé.

Egy ártatlan könyv, ami hihetetlenül kedvesen észreveteti velem, hogy napi szinten harcban vagyok: harcban a gyökereimmel, haragban a szüleim, rokonaim szavaival, gesztusaival, amik ösztönösen áradnak elő a számból, mozgatják a végtagjaimat, meghatározzák az érintéseimet.

Ez a könyv kedvesebbnél kedvesebb történetekkel azt sugallja, nem kell harcolni. Hogy a családi, genetikai mintázatok nem ellenségek, nem előjelük szerint vizsgálandók, hanem az elfogadás képességét fejlesztik, és végeredményben általuk találhat békére és önmagára a mélyen rejtegetett emberségünk, amely már nem szégyenli az esendőséget, és az erejét sem fitogtatja, sőt, hatalmával sem él vissza.

Marad a felszabadult értő törekvés a jóra. Így is lehet!”