fbpx
Blog

Fesztbaum Béla könyvajánlója

„Nyáry Krisztián legújabb kötetét, az Így ettek ők-et nagy szeretettel ajánlom mindenkinek, aki kedveli az irodalmat és a gasztronómiát, együtt vagy külön-külön tálalva, előételként vagy főfogásként akár.

A szellemes és – szó szerint – könnyen fogyasztható olvasmány, egy igazi kultúrtörténeti és gasztronómiai utazás, ahol Nyáry Krisztián gördülékeny stílusának és fölényes témaismeretének köszönhetően szinte személyes ismerőseinkké válnak az ebédlő- és kocsmaasztal körül a magyar irodalom meghatározó alakjai. Átélhetővé válik viszonyuk az ételekhez, italokhoz, kulináris örömökhöz. Közel kerülünk tevékeny mindennapjaikhoz és a másnapjukhoz is.

Fotó: Hornyák Adrienn

A gazdag képanyaggal és számos korabeli recepttel is kiegészülő kötet végig szem előtt tartja azt a szerzői előszóban megfogalmazott alapvetést, hogy az irodalmi gasztronómia sokkal többről is szól, mint pusztán egy étel, egy étkezés tárgyilagos vagy költői leírásáról. Szociológiai, társadalmi, sőt, lélektani távlatokat nyithat meg az olvasó előtt – aki a gyomor örömeiről ír, az a szív keserűségről is ír, aki a bor dicséretét zengi, valójában józanságra szólít fel, aki délután forradalmat robbant ki, lehet, hogy délelőtt azt a bizonyos túróscsuszát fogyasztotta sok pörccel… és így tovább.

Nyáry Krisztián új könyve szelíden persze arra is biztat bennünket, hogy ha irodalmi éhségünk támad, vegyük le a polcról könyvének bármelyik szereplőjét, és fogyasszunk bátran például Vörösmartyt, Csokonait, Móriczot, Örkényt, Bacher Ivánt. Nem üli meg a gyomrot, de ha mégis, egy jó fröccs sokat segít majd utána.”