fbpx
Esemény

SopronFest programok

Parti Nagy Lajos: Hadd legyek hűs

Időpont: 2024. május 17. (péntek), 16:00
Helyszín: Kultúrpresszó, 9400 Sopron, Várkerület 96.
A könyv a helyszínen is kapható.

Parti Nagy Lajos 70. születésnapja a kortárs magyar irodalom ünnepe és egyben remek alkalom e páratlan költői életmű újraolvasására az Angyalstoptól a Szódalovagláson és a Grafitneszen át a legújabb versekig.

A kötetet olvasva kirajzolódnak az életmű belső mozgásai; látjuk hogyan születnek meg a jellegzetes figurák, hogyan kapnak hangot és arcot a beszélő nevű és sokat is beszélő hősök. Parti Nagy Lajos írásművészete állandó párbeszédben van a hétköznapi beszélt nyelvvel és a magyar irodalom millió hagyományával; a könyvet olvasva pedig mi is részesei leszünk ennek a beszélgetésnek.

A szerzővel Szegő János beszélget.


Erdős Virág: Eltérő tartalom

Időpont: 2024. május 18. (szombat), 15:00
Helyszín: Kultúrpresszó, 9400 Sopron, Várkerület 96.
A könyv a helyszínen is kapható.

Háborúban hallgatnak a múzsák? Erdős Virág verseiben nem hallgatnak, hanem ordítanak. Ebben a költészetben nem válik szét a közélet és a magánélet, és a megfogalmazás sem lehet győztes a valóság felett, csak közösen bukhatnak el.

Az Eltérő tartalom versei szinte a lehetetlent valósítják meg: közvetlen valóságunk helyeiről és idejeiről szólnak felismerhetően, mégsem publicisztikus módon, hanem szikáran és nagy erővel.

A szerzővel Turi Tímea beszélget.


Nyáry Krisztián: Így ettek ők

Időpont: 2024. május 19. (vasárnap), 15:00
Helyszín: Kultúrpresszó, 9400 Sopron, Várkerület 96.
A könyv a helyszínen is kapható.

Nyáry Krisztián legújabb könyvében találkozik otthonunk két legőszintébb pontja: a kamránk és a könyvespolcunk.

Az irodalomnak épp olyan ősi témája a gasztronómia, mint a szerelem. A legjobb magyar írók egy tál étel történetén keresztül mindent el tudtak mesélni szegénységről és gazdagságról, örömről és boldogtalanságról. Krúdy és Mikszáth nagyevő hősei, Móricz szegényember-portréi, Kosztolányi habos süteményt faló nőalakjai vagy éppen József Attila sosem volt libasültje nem alapanyagokról és főzéstechnikákról, hanem az ember leglényegéről szólnak.

Ez a könyv olyan magyar írókat mutat be, akik az evés, az étkezési szokások vagy a főzés ábrázolásán keresztül mondtak el valami érvényeset a világról, Magyarországról vagy az emberi viszonyokról. És persze többségük a magánéletben is szeretett enni, vagy legalábbis jó ételekről álmodozni.

30 író, 30 történet és kétszer annyi recept – Nyáry Krisztián megszokott stílusában.

A szerzővel Szegő János beszélget.