fbpx
Esemény

Líra Irodalmi Terasz a Bánkitó fesztiválon

Erdős Virág: Eltérő tartalom

Időpont: 2024. július 11. (csütörtök), 16:00
Helyszín: Bánki-tó
Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/2354913641372447
Jegyek: https://tixa.hu/banki-to

Háborúban hallgatnak a múzsák? Erdős Virág verseiben nem hallgatnak, hanem ordítanak. Ebben a költészetben nem válik szét a közélet és a magánélet, és a megfogalmazás sem lehet győztes a valóság felett, csak közösen bukhatnak el. Az Eltérő tartalom versei szinte a lehetetlent valósítják meg: közvetlen valóságunk helyeiről és idejeiről szólnak felismerhetően, mégsem publicisztikus módon, hanem szikáran és nagy erővel.

A szerzővel Turi Tímea beszélget.


Vér és pörköltszaft (Nyáry Krisztián – Zajácz D. Zoltán körbebeszélgetés)

Időpont: 2024. július 12. (péntek), 16:00
Helyszín: Bánki-tó
Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/2153826688309485
Jegyek: https://tixa.hu/banki-to

Vendégünk lesz Nyáry Krisztián, aki 2012-ben kezdte publikálni a Facebookon magyar írók és költők szerelmi életéről szóló írásait. Ezekből a bejegyzésekből született az Így szerettek ők című kötete, amely hatalmas sikert aratott, és azóta további két kötettel egészült ki. Nyáry Krisztián azóta több könyvet is írt – igazi hősökről, merész magyarokról, festők szerelmeiről, legutóbb pedig a művészek kedvenc ételeiről.

A szerzővel beszélget az egyik legismertebb krimiíró Zajácz D. Zoltán.

Vendégünk lesz Zajácz D. Zoltán is, aki hazánk egyik legnépszerűbb krimiszerzője az óriási népszerűségnek örvendő, a Kádár-korszakban játszódó Balaton-sorozat után most új kötettel jelentkezik. A Sötétség Malmőben egy komor hangulatú krimi, egy feszült nyomozás krónikája, amelyben a rendőrség és segítőik versenyt futnak az idővel, nehogy újabb fiatal lány essen áldozatul a kegyetlen gyilkosnak.

A szerzővel Nyáry Krisztián beszélget új regényéről, írásról, olvasókról és a magyar krimiről, amely ismét fénykorát éli.

Szerzőink könyvei a helyszínen megvásárolhatók, és dedikálásra is lesz lehetőség.


Szvoren Edina: Kérődző Kronosz

Időpont: 2024. július 13. (szombat), 16:00
Helyszín: Bánki-tó
Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/842687854342282
Jegyek: https://tixa.hu/banki-to

A stílus maga az ember? Szvoren Edina új kötetében a közkeletű mondást fordítja ki. Nádas Péter-, Krasznahorkai László- vagy Tompa Andrea-mondatok olvashatók itt, amelyeket nem Nádas, Krasznahorkai vagy Tompa Andrea írt le, hanem Szvoren Edina.

A Kérődző Kronosz pastiche-aiban az ismert írói stílusokra ismerhetünk rá újfajta szemszögekből, hiszen a szövegek egyszerre viselik magukon Szvoren Edina és a kiválasztott szerzők stílusjegyeit. A kötet egyik legizgalmasabb darabja ezért az, amelyikben Szvoren Edina éppen Szvoren Edina-szöveget imitál. A különböző stílusok kaleidoszkópszerű forgatagában pedig egyre nehezebb tetten érni, hol is kezdődik az utánzás.

Ezért is nem egy, hanem rögtön négy különböző – egymással teljesen egyenértékű – borítóval adjuk közre a kötetet. Czigány Ákos fotóin négy különböző tűzfalat látunk: variációk egy láthatatlan témára, egyetlen borító azonban mindig csak egyetlen megvalósulása a lehetőségeknek.

A szerzővel Ott Anna és Horváth Bence beszélget.