fbpx
Esemény

ZamJam – Líra Irodalmi Terasz programok

2023. JÚLIUS 27. (CSÜTÖRTÖK), 17:00
Zajácz D. Zoltánnal beszélget Nyáry Krisztián

Könyvbemutató beszélgetés Zajácz D. Zoltánnal, a Balatoni-krimik szerzőjével.
A Kádár-korszakban játszódó, múltidéző krimisorozat már az első kötet, a Véres Balaton megjelenése óta nagy népszerűségnek örvend. Hiteles korrajza, nosztalgikus hangulata és persze a csavaros bűnügyek együtt teremtik meg a történetek különleges hangulatát, atmoszféráját.

Új, negyedik kötetében az olvasó visszautazik az időben – 1972-be, Balatonaligára –, és az újonc Adorján Máté nyomozását követheti, aki az MSZMP pártüdülőjében holtan talált lány esetét próbálja megoldani.
Adorjánnak a különféle hatalmi érdekek között kell navigálva, miközben megpróbál rájönni, mi is történt és ki is az elkövető.

2023. JÚLIUS 28. (PÉNTEK), 17:00
Nyáry Krisztiánnal beszélget Szegő János szerkesztő, irodalmár

„Ment-e a könyvek által a világ elébb?” – Vörösmarty Mihály ezen gondolkodott a könyvtárban.

Nyáry Krisztián, akinek egyik természetes élőhelye a könyvtárak olvasóterme, arra keresi a választ, hogy mivégre olvasunk verseket, hogy mi mindenre is lehet jó az irodalom. Az est során szóba kerülnek az érzelmi vakcinák, a költészet egyetemessége és különlegessége és történetek mindenfelől: írók és festők szerelmi sokszögei, negyvennyolcas honvédek, merész magyarok, elfeledett hősök, a Himnusz históriája, a hungarikumok eredete – és a sort még folytathatnánk. Folytassuk is együtt!

2023. JÚLIUS 29. (SZOMBAT), 17:00
Ketten a világ végén – Páros transzgrönlandi expedíció
Vámos Nórával és Rakonczay Gáborral beszélget Tenczer Gábor

„Amikor egy expedíció során, minden biztonságosnak hitt dologtól távol az életedért küzdesz, közelebb vagy a világ és abban önmagad megértéséhez, mint bármikor máskor. Mintha minden tetted visszhangot vetne az örökkévalóságban.”

500 km a jég birodalmában. Vámos Nóra és Rakonczay Gábor 2022 tavaszán utánpótlás és külső segítség nélkül, magyar színekben teljesítette a világ egyik legkeményebb ultratávú sarkvidéki kihívását, a Grönland-átkelést. Erről a sajtóból is értesülhettünk. Az expedíciót sikerrel teljesítő páros könyvéből azonban az is kiderül, hogyan lehet pontról-pontra megszervezni egy ilyen vállalást, milyen felkészülési folyamatra van szükség ahhoz, hogy egy szinte teljesen kezdő is vállalhassa az extrém igénybevételt, milyen veszélyeket rejtettek a grönlandi hétköznapok, mit tanulhatunk egy expedíció közben a boldogságról, valamint azt is megtudhatjuk, miért ajánlanak a szerzők egy kicsivel nagyobb kockázatvállalást mindannyiunk életébe.

Vámos Nóra fotóművész; háromgyerekes anyuka. Az első magyar nő, aki ultratávú sarkvidéki kihívást teljesített, és az első nő a világon, aki párosban átkelt Grönland jeges szigetén. Eredeti hivatása mellett jelenleg a kitartásról tart előadásokat.

Rakonczay Gábor extrém sportoló, kétszeres Guinness- és többszörös magyar rekorder hajós, ultrafutó világbajnok. Rendszeresen több száz kilométeres távon fut, és az egyetlen ember a világon, aki átkenuzott egy óceánon. Egy 44 napos felfedezőút során elérte a Déli-sarkot, és kétszer vállalkozott transzgrönlandi expedícióra, másodszor Vámos Nórával párban. Eddig 5 könyvet írt, és 5 országban több mint 250 ezer ember hallotta a célmegvalósítással kapcsolatos előadásait.

Grönland a világ legnagyobb szigete, melyet több mint 2 kilométer vastag jégpáncél fed. A sziget első átszelői a norvég Nansen és társai voltak 1888-ban. A történelmi expedíció híres mottója azóta sem veszített erejéből: „A nyugati part, vagy a halál.”