fbpx
Blog,  Esemény

Villanások az apaságról

Bemutatták a 30 szerző őszinte vallomását tartalmazó könyvet

Kedd este került sor a Magvető Caféban a Szeretlek, apa! könyvbemutatójára. Csapody Kinga kiadóvezető-főszerkesztő beszélgetőtársai a szerzők közül Egressy Zoltán, Hajdu B. István, Iglódi Csaba, Nyáry Krisztián és Szél Dávid voltak.

Tavasszal jelent meg a Manó Könyvek gondozásában a Quentin Gréban belga illusztrátor festményeit tartalmazó nagyalakú könyv, amelyek mellé harminc magyar szerző – huszonkilenc férfi és egy nő – írta meg gondolatait, érzéseit, vallomásait az apaságról.

A kötet apák napjára időzített bemutatóján Csapody Kinga köszöntötte a közönséget és a KórházSuli Alapítvány jelen lévő képviselőit. Mint elmondta, a kötet szerzői felajánlották honoráriumukat az alapítvány számára, amely rendkívül fontos munkát végez: a tartósan kórházban vagy otthon gyógyuló gyerekek oktatását vállalta fel.

Tóthné Almássy Mónika, a KórházSuli vezetője megköszönte a felajánlást, és röviden mesélt az alapítvány munkájáról. Elmondta, az is előfordult már a történetükben, hogy egy balesetet szenvedett fiatal, akivel önkéntesek foglalkoztak, az átéltek hatására a gyógypedagógiai felé fordult, sőt, az őt kísérő édesanyja is beült mellé az iskolapadba.

Ezután a szerzők kapták meg a szót: Csorba Lóci, a Lóci játszik zenekar frontembere videóban üzent.

A beszélgetés során az apaság emlékezetes pillanatairól, az együtt töltött idő fontosságáról esett szó. Egressy Zoltán a kórház folyosóján tartott éppen a szülőszobába, amikor szembejött vele egy ápolónő, karján egy újszülöttel. „Azt mondják, az újszülöttek szeme még csukva van, nem nézelődnek, de ő a szemembe nézett. Rögtön tudtam, hogy ő az én fiam” – mesélte. Iglódi Csaba, akinek nemrégiben megjelent regényének, a Dreher-szimfóniának is központi témája az apaság, kihangsúlyozta, milyen fontosak az apa–gyerek közös élmények; ezért szerveznek nyaranta „fiús” táborokat, ahol igyekszik olyan programokat szervezni, ahol a fia és barátai hasznos ismeretekre tehetnek szert – mint az elsősegély-nyújtás, vagy az, amikor a gyerekek egy séffel főzhettek közösen. Nyáry Krisztián, aki a könyvben megjelent szövegében ugyancsak egy „csak apák és gyerekek” nyaralásról írt, elmesélte, hogy sok szituációban ő nem más, mint a lányai büszke apja, és ez így van jól. Hajdu B. István hétköznapi pillanatokat idézett fel; előfordul, hogy délután az iskolában egy csapat gyerek várja, akik Ronaldóról faggatják. És hogy hogyan lehet menő apukának lenni? „Én csak próbálom lekövetni az ő menőségüket” – mondta Szél Dávid, aki ugyan sosem lesz menő youtuber, de igyekszik figyelemmel kísérni, mi érdekli éppen a gyerekeit.

A könyvbemutató dedikálással zárult.

A KórházSuli elérhetősége: https://korhazsuli.hu/

A könyv szerzői:

Beck Zoli
Csorba Lóci
Dragomán György
Egressy Zoltán
Feledy Botond
Gálvölgyi János
Hajdú B. István
Háy János
Iglódi Csaba
Kiss Tibi
Kollár-Klemencz László
Krusovszky Dénes
Lévai Balázs
Lackfi János
Linczényi Márkó
Morcsányi Géza
Nagy Zsolt
Nádasdy Ádám
Nógrádi Gábor
Nógrádi Gergely
Nyáry Krisztián
Pál Marci
Péterfy Gergely
Steigervald Krisztián
Szabó T. Anna
Szabó Tibor Benjámin
Scherer Péter
Szél Dávid
Tasnádi István
Vámos Miklós