fbpx
Blog

Mészáros Blanka könyvajánlója

Mészáros Blanka Junior Prima-díjas magyar színésznő, 2020-tól a Radnóti Színház színésze. Szécsi Noémi Rohadt állatok című könyvét kapta tőlünk. A könyvről így vélekedik:

„Gyerekkorom óta imádom az állatos meséket, az állatbőrbe bújt emberi tulajdonságokkal felruházott tanulságos-szórakoztató-groteszk történeteket.

Noémi novelláskötetében kifejezetten szórakoztatónak találom, hogy a hatalomban résztvevő-osztozó megmondó-, hatalmat gyakorló »embereket« rágcsálók bőrébe bújtatja. Ebben a nagy terráriumban, Biokertben ünnepelnek majálist, gyilkossági ügy után nyomoznak, színházi performanszot tartanak, szaporodnak, karácsonyoznak… nagyon hasonló dolgok történnek, mint a mi emberi világunkban. Ez a párhuzam a két világ közt létrehoz egy olyan libikókát, hogy ha akarom, embernek érzem magam, ha pedig nem bírok magammal, kiszakad belőlem az állat.

Azért felkavaró, mert kísértetiesen hasonlítanak ezek a »rohadt állatok« a közéletünkben résztvevő »nagyemberekhez«. De legalább hörcsög és vakond és cickány és mókus pofájuk és testük van hozzá!

Ami pedig megnyugtató, hogy van gerincük, »még ha csak négycentis is« – mondta a Pele, majd megpusztult.”