fbpx
mindennapkönyv.hu

Kántor Kata: Forró ​nyomon (Nózi nyomoz 4.)

Forró nyomon a Nózi nyomoz című sorozat negyedik kötete, melyek közül még egyet sem olvastam, ám ennek fülszövege és illusztrációja erősen megfogott. Bíztam benne, hogy a kötet az előzmények nélkül is érthető és élvezhető lesz, és szerencsére ez így is volt! 

Forró nyomon egy teljesen különálló történet, és gyanítom, hogy csupán a főszereplő kutyusok kötik össze az előző kötetekkel, természetesen a címszereplő Nózin kívül.

„Nózi peckesen vonult be Huszár őrmester oldalán az irodába.”

Történetünk főhőse Nózia rendőrkutyaHuszár őrmester hűséges társa, aki rendületlenül segít gazdájának a nyomozások során. 

A történet a rendőrségen veszi kezdetét, ahol megtudjuk, hogy az utóbbi napokban nyoma veszett néhány kutyusnak és egy különös sípnak, aminek hangját emberi fül nem hallja, s csupán a kutyákra hatásos. Különös. Ennél többet azonban nem tudunk meg, ugyanis Nózi nemsokára Illaberek parkjában veri fel főhadiszállását Huszár kislányával, Lillával és annak barátnőivel, akik éppen egy pikniket tartanak a szép időben. 

Nózi itt találkozik barátaival: Elzával, Dokival, Jessicával, Csin-Csinnel és Mayával, ahol kedélyesen eltársalognak mindenféle kutyadologról.

A kislányok remekül érzik magukat, ám a kutyusok unatkozni kezdenek, ezért úgy döntenek, hogy meglátogatják régi barátaikat az erdőn túl.

Jessica, a gyönyörűen ápolt, kissé beképzelt csivava azonban nem tart velük az általa csak utcakutyáknak nevezett Bigi és Bogi meglátogatására, így Nózi, Elza és Doki végül hármasban indul el. A találka végeztével Bigi és Bogi visszakíséri hőseinket a tisztásra, ahol óriási zűrzavar fogadja őket. Nózi higgadtan konstatálja, hogy gazdáik őket keresik fejvesztve a parkban, mivel azt hiszik, hogy eltűntek. A kezdeti riadalom és a boldog egymásra találás azonban nem tart sokáig, ugyanis Jessica valóban eltűnt! A tisztáson maradt Maya és Csin-Csin azonban semmilyen információval nem tud szolgálni a csivava eltűnéséről, ugyanis fogalmuk sincs róla, mikor látták őt utoljára! A kislányok késlekedés nélkül értesítik szüleiket, ám Nózi és Doki az erődben forró nyomot találnak Jessica méregdrága parfümjének illatát követve. Egy kesztyűt! Mivel nemsokára besötétedik, és a kutyusok rendkívül féltik barátnőjüket, Nózi úgy dönt, hogy elindulnak forró nyomon, és még ma felgöngyölítik az ügyet! S ezennel a tisztás kis szélén meg is alakul a nyomozócsapat Nózi vezetésével az élén, akinek a BÉKA hadművelet során Elza, Doki, Bigi, Bogi, Maya és Csin-Csin alkotja a csapatát. Nemsokára kiderül, hogy a kis csivava eltűnésének bizony köze van a rendőrségen hallott kutyalopásokhoz.

S most induljatok el ti is forró nyomon megkeresni Jessicát!

Forró nyomon egy remekül felépített, izgalmas nyomozás története, szerethető szereplőkkel. A nyomozás során minden kutyusnak egyedi szerep jut, mely által mindegyiküket megismerhetjük egy picit közelebbről, ez által mindenki megtalálhatja a maga kedvencét! Az én No.1. favoritom a kissé butus, de annál imádnivalóbb Csin-Csin, aki egy igazi kis hős. A főhős, Nózi pedig egy igazi rendőrkutyus: okos, határozott, kemény, néha már túlontúl is az. Bár alapvetően rendkívül szimpatikus, néhol picit túlzásnak éreztem a keménységét, amire – noha a nyomozás sikeressége miatt – szükség volt, szavaival mégis megbántotta társait.

„– Csin-Csin zászlós jobban teszi, ha a lila nyelvét a szájában tartja, jó szorosan összezárva, és feszülten figyeli, amit mondok. Megértette, zászlós? Vagy akarja, hogy lefokozzam? – vakkantotta mérgesen.”

A történet gyorsan olvasható, fordulatos, humoros, és ajánlott minden kis nyomozópalánta számára! Itt pedig meg kell említenem, hogy Nózi bizony egy létező, tündéri kiskutyus, aki az írónővel együtt a dedikálások alkalmával is jelen szokott lenni!

A kötetet a kutyusok szerelmeseinek, az izgalmas történetek kedvelőinek, gyermeklelkű felnőtteknek, hovatovább Kántor-rajongóknak egyaránt ajánlom!

Idézetek

„– …A másik ügyben meg megfújtak egy sípot. 

– Megfújták? – értetlenkedett Elza. – Mióta számít bűncselekménynek, ha valaki sípol? 

Doki és Nózi felnevetett. 

– Megfújták, vagyis ellopták, elcsórták, elcsenték – tisztázta Doki, Nózi pedig rákontrázott: 

– Vagyis meglovasították, lenyúlták, elorozták.”

„Sokszor az is nagyon sokat segít, ha egyszerűen elcsendesíti a gondolatait. Számos esetben ilyenkor ugrik be a megoldás.”

„Nózi nagyon hivatalosan beszélt, és a hangjában volt valami különös. Valami, ami akkor, abban a pillanatban mindenki fölé emelte őt.”

Értékelés: 5/5 tappancs

Illusztrációk: 5/5 tappancs