fbpx
mindennapkönyv.hu

Felkészítő könyv az óvoda előtt álló gyerekek és szüleik számára – Oviba megyek!

„Az ovi közel van, de Kismackó egyáltalán nem örül, hogy közeledik az óvodába járás ideje. »Nem akarok oviba menni!« jelenti ki határozottan. Anna, a kishúga viszont nagyon szeretne végre bepakolni egy uzsonnástáskát, labdázni a barátaival, és hallgatni az óvó nénik meséit. »Milyen jó neki!« sóhajtja újra és újra. Kismackó édesanyja szelíden segíti eloszlatni az aggodalmakat, és sokat mesél arról, hogy milyen lesz az ovi. Mire véget ér a nyár, Kismackó biztos benne, hogy az óvoda jó hely, pont ilyen nagyfiúknak való, mint ő. Ez az új Kismackó-történet segít a gyerekeknek, hogy leküzdjék a félelmeiket az újtól és az ismeretlentől. A sorozat többi része is a gyerekkor meghatározó pillanatairól szól: Akkor is szeretnél? Elég nagy vagyok már?” – A 2020 januárjában a Manó Könyveknél megjelent könyvet ajánljuk.

Megvásárolható a lira.hu-n.

Már nem kell bemutatni a szerzőpárost

A svájci szerzőpáros, Catherine LeBlanc és Dany Aubert korábbi kiadványaiba szinte biztosan belefutottak már azok az olvasásra fogékony szülők és néhány éves csemetéik, akik egy új kistestvér világra jövetelével (Megérkezett!) vagy az életkorbeli lehetőségek, a veszélyes és a veszélytelen dolgok elválasztásával (Elég nagy vagyok már?) szembesülés és problémamegoldás végett fürkészték a könyvesboltokat, de azok is, akik a felnőtt és a gyermek érzelmi viszonyát óvatosan érintő kérdésekre (Akkor is szeretnél?) keresték és keresik a választ.

Az aktuális kötetről

A 2020-as év elején a Manó gondozásában megjelent kiadvány, az Oviba megyek! a címnek megfelelően az óvodai közösségbe integrálódás nehézségeivel szembesít, a magyar változat munkafolyamatában is érvényesítve a szülő-gyermek viszony harmonikus együttműködését, hiszen Szabó T. Anna író, költő saját gyermekével, Dragomán Palival dolgozott közösen a fordításon. Eve Tharlet bájos illusztrációi nagyon jól kiegészítik a szöveges tartalmat, sőt, figyelemre méltó az arckifejezések érzékletessége, aminek révén szinte mozgóképivé válik egy-egy megrajzolt jelenet.

Mivel egy négytagú mackócsalád történetét meséli el a kötet, a szerzők arra is ügyelnek, hogy az előző könyveik tanulságait belefoglalhassák, ezzel egyfajta narratív folyamatosságot, hidat építsenek ki az új kiadvány és a régebbiek között. Így lesz fontos része a mondanivalónak a szeparációs szorongás, vagy a kisebbik testvérrel folytatott kommunikáció is, aki talán mert felnéz idősebb testvérére, talán mert még nem tudatosítja magában a szülőktől való elszakadás félelmeit, talán mert egyszerűen csak más a természete, rendszeresen rálicitál az idős testvérre, és már késznek érzi magát a korához képest nagy feladatok és kihívások teljesítésére. A mackószülők pedig alkalmasnak bizonyulnak azokra a gyermekeket terelgető gesztusokra, amelyek segítik a kooperációt és megelőzik a feszült helyzetek kialakulását, és valószínűleg nem árulunk el nagy titkot azzal, ha megemlítjük, hogy a végén sikerrel jár a szülői terv, de csakis a kismackó akaratával és szándékával egyezően.

Kitekintés

A könyvet forgatván kedvet kaptam, hogy az előző kiadványokat is újból kézbe vegyem, mondjuk egy közös felolvasás apropóján, miközben az óvodai kihívások elé néző unokahúgommal együtt nézegetjük a kedvességet sugárzó képeket.

lirakonyvklub.hu / Hajnal Dominik