fbpx
mindennapkönyv.hu

A Csillag tündöklése – Francesco Totti: A kapitány

Egy csodálatos sportoló és egy karakán ember vallomását tartod a kezedben, kedves olvasó, és ha ráadásul futballrajongó is vagy, akkor az elejétől a végéig élvezni fogod a könyv minden betűjét, és a kötet közepén található fotó-összeállításról sem állíthatunk mást, mint hogy igényes és magával ragadó.

Megvásárolható a lira.hu-n.

Egy karrier személyes vonatkozásai

Ez a könyv egészében teljesíti azt, amit egy önéletrajztól elvárhatunk: jobbnál jobb anekdoták mentén fejti fel annak a szupertehetséges férfinak a karrierjét, akit történetesen Francesco Tottinak hívnak, és aki pályafutása során nem hagyta el soha a világ egyik legpatinásabb csapatát, az AS Romát, már csak emiatt is kijár neki – mai, pénzéhes és a sportolókat behálózó menedzsereknek köszönhetően klubhűséget csak nyomokban tartalmazó – rohanó világunkban a kultikus tisztelet. 

A Sky Sport olasz munkatársának, Paolo Condónak hála, tizenkilenc jól strukturált fejezetben bontakozik ki előttünk a legenda életútja, azzal együtt pedig az ősi város, amely látta őt felnőni, szintén megelevenedik. Ott vagyunk Tottival örömben és bánatban, az edzőváltásoknál, a sérüléseknél, a barátok és csapattársak seregszemléjében. Ahhoz kétség sem férhet, a könyvből az világosan kitűnik, a labdarúgás nem pusztán egy sportág, hanem életszemlélet -és mód, motiváló erő, az élet identitást is kijelölő esszenciája. 

Hiszen itt szociokulturális vonatkozásokat, a sport ráható erejét is figyelembe kell vennünk: a bölcsőtől a koporsóig szinte minden döntéshelyzetet meghatároz, ha futballistaként kezdesz karrierbe, megkülönböztetett figyelem fog övezni, szakmai és emberi alapon. Ezért lesz egy pályán elkövetett szabálytalanságnak, urambocsá vétségnek akkora utóélete, ami még évekig elkíséri hősünket, megkeseríti, ellenben egy jókor lőtt gól pedig megédesíti a mindennapokat.

A kapitány élete képekben 

De nem kell mindent a fantáziánkra bízni: a könyv kiadójának, a Partvonalnak a jóvoltából harminckét oldalas fényképalbumot is kapunk Totti életéből, kiskorától a pályafutása záró szakaszáig. Valójában nagyon sokat megtudunk a klubról, az AS Romáról is, amelyben eltöltötte huszonöt éves futballkarrierjét, 1992-től 2017-ig. Ráadásul ez idő alatt lezajlott több mint egy teljes generációváltás is a labdarúgásban, és a különböző stílusokról és edzőkről, játékosokról, a mindig érkező fiatalokkal való kapcsolatról, a tiszteletadás és -követelés eltérő formáiról is sokat mond a Csillag becenévre hallgató futballhérosz könyve. Betekinthetünk a kulisszák mögé, természetesen azon a monomániás módon, ami egy labdarúgó gondolkodását és a pályára irányuló összpontosítását jellemezheti.

Összegzés

Vaskos, őszinte sztoriktól hemzsegő visszaemlékezések sorozata ez a kötet, anélkül, hogy azt éreznénk, Totti bárkinek is bele akarna taposni a lelkébe, vagy régi sérelmeket akarna felemlegetni egy igen kényelmes pozícióból. Sokkal inkább a profi szemlélet és az életigenlés összeegyeztethetőségének útja rajzolódik ki a sorokból, egy kultikus város és csapat iránti hűség felejthetetlen történetében. A futballrajongók polcán kötelező darab ez a könyv, mindazonáltal elsősorban Totti korosztálya, a most negyvenes éveiket taposó generáció számára a sportról leválasztva is revelatív pillanatokat tartogathat ez az olvasmányos kiadvány, mely az évezredfordulós élettempót és az akkori személyközi kapcsolatok szokásait és hagyományait rögzíti.

lirakonyvklub.hu / Hajnal Dominik