fbpx
mindennapkönyv.hu

A rajzolás mindenkié! – Johanna Basford: Csodák kapuja

Johanna Basford skót illusztrátor, a színezőkönyvek koronázatlan királynője, aki 2019. november 18-a óta a Guinness Világrekord tartója is egyénileg készített és tintával létrehozott óriási méretű műalkotásával (501.18 m² területű rajza beelőzte a korábbi csúcstartó 410.26 m²-ét), most újabb ragyogó könyvvel örvendezteti meg lelkes rajongóit, amely érdeklődésre tarthat számot a gyerekek és a felnőttek körében egyaránt. Köszönhetően a szerző úttörő gondolatának, miszerint bárkiből válhat alkotóművész, a játszva tanító kiadvány – mely alcímében találóan a rajziskola műfaj-meghatározást viseli – ismét bizonyítja, hogy egyszerű eszközök segítségével is maradandó sikerélményeket csempészhetünk hétköznapjainkba.

Megvásárolható a lira.hu-n.

Hétköznapi eszközök

A hétköznapi alatt pedig tényleg hétköznapit kell érteni, amelyek mondjuk egy általános iskolás gyerek készlettárának alapvető részét képezik: sima felületű papírok (pauszpapír), milliméterpapír, ceruzák, vékonyabb vagy vastagabb tollak, hegyezők, radírok és egy körző a síkgeometriai formák létrehozásához. Az, hogy nem kell drasztikus költségekbe vernünk magunkat az alkotómunka elkezdéséhez, hanem némi szisztematikussággal, esetleg készletpótlással már ügyködhetünk is, mindenképpen üdvözlendő tényező lehet.

Lépésről lépésre haladás

A kötet másik nagy erénye, hogy nem engedi el az ember kezét, miközben szinte észrevétlenül, apránként hozzátesz a már meglévő tudásanyaghoz, technikai képzettséghez. Nem is mindig ragaszkodik az instrukciók sorrendben való követéséhez, a rutinszerzésre és a tevékenység meditatív, ebből fakadóan örömszerző jellegére nagyobb hangsúlyt fektet, illetve szabadságot ad, hagyja, hogy elmerüljünk a folyamatban anélkül, hogy szétizgulnánk magunkat a túlbonyolított követelések teljesítménykényszerében.

Természetközeli szemléletmód

Külön érdekesség, hogy a formák organikusságát, fejlődését tükrözi a szerző a választott fejezetek témájával is: a kert, az óceán és az erdő életvilágának, flórájának és faunájának a színrevitele, a rajzolóval közös létrehozása rámutat a természetben már eleve adott alakzatokra, azok művészi erejére. Mindamellett a hajó palackban vagy tengeren, a titkos ajtók erdőben való ábrázolásával Johanna rámutat az épített és építetlen környezet összefonódására, együttábrázolhatóságának potenciáljára is, pusztán a formákból kiindulva.

Online aktivitás

Ha ezen az ízléses és kellemes kihívásokat tartogató könyvön túl is kíváncsi lenne valaki a szerzőre, a virtuális térben több felületen is rábukkanhatunk a nevére, egyrészről a saját honlapján, emellett Johanna rendkívül aktívnak mutatkozik a YouTube-csatornáján is, ahonnan a Guinness-rekordjáról is értesítette lelkes követőit, akiknek a száma már negyvenezer fölött jár.

A Guinness-rekord megörökítése 2019. november 18-án.

lirakonyvklub.hu / Hajnal Dominik