fbpx
Esemény

Magvető napok

Könyvbemutató – Magyary Ágnes: Az örök székely

Időpont: 2024. április 9. (kedd), 17:00
Helyszín: Magvető Café, 1074 Budapest, Dohány utca 13.

Magyary Ágnessel Szegő János beszélget Az örök székely című könyvről. A regényből Pelsőczy Réka olvas fel részleteket.

Magyary Ágnes fantasztikus fordulatokban gazdag regényében egy székelyföldi faluban furcsa biciklis idegenre figyelnek fel a helyiek, aki cilinderben, napszemüvegben, biciklisnadrágban és frakkban ül a drótszamáron, azonban a frakk alatt nem visel semmit. És ha ez nem lenne elég, még megáll az idő is, amely az 1700-as évek óta amúgy is csak araszolgatott errefelé. A falusiak megrémülnek, azt hiszik, az ördöggel van megint dolguk, aki már korábban is járt ezen a vidéken. Magyary Ágnes karneváli regényében helyben és időben vagyunk, pontosabban szabadon utazunk korok, tájak és figurák között a történelmi Magyarország kulisszái és legendáriumai között. Az egyik pillanatban még a 18. században járunk, aztán 1849 után, majd pedig Ady Endre korában. A szerző a történelem állandóságaival és variációival ugyanúgy játszik, mint az olvasó kíváncsiságával és fantáziájával; vagy éppen az archaikussal és a posztmodernnel. Az irodalmi utaláshálókban is gazdag szöveg mögül pedig kirajzolódik Közép-Európa jellegzetes, groteszk, mágikusan realista életvilága, sorsközössége. Mintha Gabriel García Márquez és Esterházy Péter írásművészete találkozna valahol Csíkban.


Könyvbemutató – Rékai Anett: Menetiránynak háttal

Időpont: 2024. április 10. (szerda), 17:00
Helyszín: Magvető Café, 1074 Budapest, Dohány utca 13.

A Petri-díjas Rékai Anettal Szegő János beszélget a kötetről, amelyből Bánfalvi Eszter olvas fel részleteket.

„Egész úton azt nézed, / mi mindent hagytál magad mögött” – szólítja meg az Utószezon című vers beszélője Rékai Anett első kötetének olvasóját is. Mintha az elszakadás és a felszabadulás állomásait járhatnánk végig: a kamaszkor lezárását, az önálló élet indulásának fázisait, az újabb illeszkedési kényszerek nehéz és nonszensz szabályait, egy párkapcsolat függő játszmáit és az irodalmi nyilvánosság társas játékait. Rékai Anett a visszájáról látja a dolgokat, a vonat ablakában pedig ott van a tükör lehetősége is. Így lesz egyfajta utazás az egész könyv, váratlan váltókkal, feltételes megállókkal és szabad jelzésekkel.


Könyvbemutató – Erdős Virág: Eltérő tartalom

Időpont: 2024. április 11. (csütörtök), 17:00
Helyszín: Magvető Café, 1074 Budapest, Dohány utca 13.

Erdős Virággal Turi Tímea beszélget az új, Eltérő tartalom című kötetről.

Háborúban hallgatnak a múzsák? Erdős Virág verseiben nem hallgatnak, hanem ordítanak. Ebben a költészetben nem válik szét a közélet és a magánélet, és a megfogalmazás sem lehet győztes a valóság felett, csak közösen bukhatnak el. Az Eltérő tartalom versei szinte a lehetetlent valósítják meg: közvetlen valóságunk helyeiről és idejeiről szólnak felismerhetően, mégsem publicisztikus módon, hanem szikáran és nagy erővel.


Rendhagyó irodalomóra középiskolásoknak

Időpont: 2024. április 12. (péntek), 10:00
Helyszín: Magvető Café, 1074 Budapest, Dohány utca 13.