fbpx
Blog

Kolonits Klára könyvajánlója

Kolonits Klára Kossuth-díjas, Liszt-díjas opera-énekesnő (drámai koloratúrszoprán), a Magyar Állami Operaház kamaraénekesi címmel kitüntetett magánénekese, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Művészi pályafutása során virtuóz énektechnikájával és egyedülálló belcanto repertoárjával nemzetközi színpadokon is sikereket arat. Színpadi elfoglaltságai mellett lelkes rózsakertész, közel 300 rózsát gondoz Budapest melletti kertjében. A Rózsavölgyi és Társa Kiadó Lʼisola incantata, avagy Joseph Haydn és az eszterházi operajátszás 1768-1790 című könyvével leptük meg, és kértük fel egy ajánló írására.

Eszterháza, Haydn, kulturális gócpont, „tündérbirodalom”. Malina János könyve a magyar kultúrhistóriának 18. századi kivételes, ragyogó időszakát örökíti meg tudományos háttérrel, olvasmányosan.

„Malina János Lʼisola incantata című könyve egyszerre lebilincselő részletességgel megírt korrajz és egyben nyomozás egy olyan, sajnos letűnt idő után, amelyben országunk egy kivételes pozícióban lévő kastélya a korabeli zenei világ egyik központja volt.

A szerző a könyv utószavában felvázol egy víziót, mely szerint ez a letűnt idő visszahozható lenne. Hiszen Eszterháza zenei élete elképesztő részletességgel lett dokumentálva, így mindez a mai napig fellelhető és reprodukálható lehetne, ha Esterházy »Fényes« Miklós hercegéhez méltó elszántságú mecénás akadna.

Joseph Haydn operai munkássága, Mozart műveivel kiegészítve, méltó környezetben megszólaltatva, az Eszterházán korhű módon funkcionáló operaházzal és marionettszínházzal: ez létrehozhatná a világ egyetlen egész évben játszó XVIII. századi színházát, amely versenytárs nélküli kulturális attrakció lehetne, és – az újraépített londoni Globe-hoz hasonlóan – az egész világról vonzaná az érdeklődőket. Ennek a víziónak a nélkülözhetetlen almanachja Malina János könyve.”