fbpx
Blog

Kemény Zsófi könyvajánlója

Kemény Zsófi magyar költő, író, forgatókönyvíró, slammer és – Sophie Hard néven – rapper. 2012 óta lép fel rendszeresen slam poetry szövegeivel. Különféle versenyeken számos helyezést elért. Tagja a Szépírók Társaságának és a József Attila Körnek. Nagyon szeret utazni, és egy érdeklődő, barátságos puli gazdája.

Az Athenaeum Kiadó gondozásában megjelent Vámos Miklós Ki vinné haza című könyvével leptük meg, melyről így vélekedik:

„Vámos Miklós könyvei sosem kímélnek, mindig a legerősebb témákhoz nyúlnak. Hogy viszont a holokauszthoz is lehet humorral nyúlni, azt írók és filmrendezők ritkán mutatják meg. Taika Waititi 2019-es Jojo Rabbitje* is nagy kedvencem volt.

A Ki vinné hazában a második világháborúban meggyilkolt zsidó családtagok elkezdenek visszaszivárogni az életünkbe. Illetve hát Palikámék életébe, akik szívesen élveznék a nyugodt, háromfős, szűkcsaládi életüket, csakhát ott az a fránya vágy, hogy bár lennének mégis rokonok, akik idegesítenek, mesélnek, szétszedik a házat – egyszóval: akikkel jó. Perverz nagybácsik és elnyomott nagynénik. Harsány nagymamák és zugivó nagypapák. Bölcs felmenők és kevésbé bölcsek. Vagy bármilyenek. Csak legyen élettel teli, színes és hangos minden. Persze ahogy egyre többen vannak a családban, egyre kisebb tér jut például a magánéletnek, ami azért így is fel-feltör a családi komédia végtelen folyamának vízfelszíne alól. Aztán egyszercsak csönd.

Szerettem ezt a könyvet, mert se magyarázatot nem adott, se megnyugvást, se arcbatolt tanulságot. A Múmiák, a második kisregény a könyvben pedig aztán tényleg rejtély marad. De jó rejtély. Mire gondol az ember 58 évesen? Én még nem tudom, de kicsit most már jobban tudom, mint eddig.”


* A film alapja Christine Leunens Cellába zárva című könyve, mely szintén az Athenaeum Kiadónál jelent meg.