fbpx
Blog

Fodor Tamás könyvajánlója

Fodor Tamás Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, a Stúdió K Színház igazgatója, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Oravecz Imre Alkonynapló című könyvének bemutatóján olvasott fel részleteket az új kötetből, melyről így vélekedik:

„Oravecz Imre írásai engem azokra az albumokba illesztett, gondosan kidolgozott képekre emlékeztetnek, amelyeket már csak hírből ismerünk. Ám ezek mégis maiak. Szentségtörés vajon azt állítani, hogy ezek a néhány soros prózaversek valójában mai szelfik? Amolyan 3D-s képek, de ha szabad mondani, inkább 4D-sek, hiszen ezek a pontosan exponált fotó-versek főleg a múló időről mint negyedik dimenzióról szólnak. Izgalmas szerepe van bennük az Oravecz-csiszolta objektívnak, sőt, ha szabad ezt a groteszk kifejezést használnom: teleszubjektívnek.

Egy sokat megélt, bölcs szemlélődőnek az ősz festői színeit idéző, fájdalmasan szép sorai valójában pompásan komponált, az elmúlás félelmét bevalló alkotások. Katartikus monodrámára emlékeztetnek engem, aki színházban élek, ahogy ő, megállva a kőgázlónál, megragadja a főszereplő lényegi vonását: »bólogatva hallgattam a folyás méla beszédét«. Pontos. Akár Shakespeare.

Sokszor szomorú derűvel, önironikusan tekint magára, ahogy találkozik a fiatalemberrel, aki épp olyan lehetett valaha, mint Oravecz fia. (Mintha rólam szólna!) És bár például az Örkény-szerű humorral kacérkodó egypercesei (mondjuk számításai az »egygilisztányi« életidőről) rendkívül szórakoztatóak, a szálkás, életballadát villantó tömör sorok ritmusa olvasójukban még Kosztolányit is előhívja: »Jaj, mennyi vágy van benne, hosszú évek. / Egy szürke dalban egy szent, szürke élet.«”