fbpx
Líra Könyvklub

Arccal a falnak – interjú Mészáros Dorkával

A látszat néha csal? Avagy minden történetnek van valóságalapja? Mészáros Dorka új, feszült hangulatú thrillerjében fontos társadalmi kérdéseket feszeget. Hogy miről is szól az Arccal a falnak? Egy látszólag boldog család látszólag boldog életéről…

Mi inspirált arra, hogy megírd ezt a krimit? Volt egy konkrét esemény vagy élmény, ami elindította a történetet?

Nagyon nehéz erre úgy válaszolni, hogy ne spoilerezzek. Azt éreztem, szükség van egy ilyen témájú könyvre. Minden történetemnek van valóságalapja, így ennek is. Már amikor a Mimézist befejeztem, tudtam, hogy a következő nyomozás fókuszába a családon belüli erőszak kerül. Fontosnak tartom, hogy nehéz témákról is olvassunk, beszéljünk, gondolkodjunk. Talán ez a történet is hozzájárul ahhoz, hogy az árnyak ne nőjenek túl rajtunk.

Hogyan választottad ki a krimi helyszínét, és az milyen szerepet játszik a történetben?

A krimi Olgaváron, egy teljesen átlagos, mondhatni tipikus magyar kisvárosban játszódik. Ez Toni szülővárosa, itt nőtt fel, mielőtt kamaszkorában elköltöztek. Rég nem járt itt, és az utazás, valamint a nyomozás rengeteg emléket, benyomást hív elő az agya rejtett zugaiból. Olgavár tulajdonképpen egyszerre térkép és kulcs a rejtély megoldásához.

Hogyan építetted fel a könyv feszültségét és rejtélyét?

Azt hiszem, leginkább a történet építette fel önmagát. Fokozatosan haladtam, tudtam, minek mikor kell kiderülnie. A tempóra mindig nagyon ügyelek, illetve arra, hogy a nyomozók ne bukkanjanak olyan nyomra, ami nem következik a történetből, azaz nem hihető. A krimi esetében is tartom, amit az ifjúsági könyveimnél: az őszinteség elengedhetetlen.