fbpx
Esemény

Hol terem a magyar vitéz? – Egri csillagok kalandkönyv könyvbemutató

Szeretettel meghívunk titeket a Magvető Caféba Libor Zoltán és Nagy Ádám Hol terem a magyar vitéz? – Egri csillagok kalandkönyvének bemutatójára!

Időpont: 2023. április 25. (kedd), 18:00
Helyszín: Magvető Café, 1074 Budapest, Dohány u. 13.
Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/555453726453235

A Kötelezők – újratöltve sorozat azt a célt tűzte ki maga elé, hogy saját döntéseken alapuló, úgynevezett kalandkönyvként mutassa be az iskolai olvasmányokat, ezzel is igyekezve az olvasást és ezen belül az iskolai irodalom olvasását népszerűvé tenni. A kalandkönyv lényege, hogy az olvasó hozza meg a történetszövés közben felmerülő legfőbb döntéseket, a cselekmény döntésinek megfelelően alakul.

A Pál utcai küldetés – Mentsük meg Ernőt! (Athenaeum, 2020), az Égi megbízás – Az ember tragédiája (Athenaeum, 2022), a Hol terem a magyar vitéz? – Egri csillagok (Athenaeum, 2023), valamint az előkészületben levő Rómeó és Júlia-kalandkönyv (Athenaeum, 2024) abban hasonlók tehát, hogy nem regények, nem egyhuzamban, folyamatosan olvasható történetek, hanem lapozgatós kalandkönyvek, azaz az egyes rövid fejezetek (elemek vagy itemek) végén szereplő kérdések alapján kell eldönteni az olvasónak, hogy hogyan halad tovább.

A művek célcsoportja az általános iskolák 6–8. évfolyamára járó fiatalok (12–14 év). A kalandkönyvekben hol Nemecsek Ernőként, hol Ádámként, hol Bornemissza Gergelyként kell olykor súlyos döntéseket hoznia az olvasónak, aki egyúttal megtapasztalhatja, hogy minden döntésének következménye van. A Pál utcai küldetés egyik lehetséges verziójában megmenthetjük Nemecsek Ernő életét. Az ember tragédiája kalandkönyvében Ádám bőrébe bújva eldönthetjük, hogy Luciferre hallgatunk-e, vagy Évára, s döntéseink következményeitől függhet, hogy fáraó leszünk-e vagy rabszolga, erkölcsösek vagy csapodárok, tudósok vagy kuruzslók – és még a francia forradalomba is beleszólásunk lehet, sőt megmenthetjük a földet egy világjárványtól… Az Egri csillagok kalandkönyves átiratában pedig felcsillan annak a reménye is, hogy békét kötve a törökkel független maradhat a Magyar Királyság…

Mindezek tehát történelmi-irodalmi játékok, amelyekből játszva tanulhat rengeteget az olvasó, legyen az ifjú vagy érett korú. A Pál utcai fiúk kalandkönyves átirata, a már az iskolákban is kiemelkedően népszerű Pál utcai küldetés című könyvünk több kiadást is megért már.

A sor folytatódik, a kiadó missziója pedig az, hogy megmutassa: az egyébként poros(nak titulált) régi irodalmi szövegek alapján, a ma fiatalsága számára könnyen emészthető, humorral készült kalandkönyvek rendkívül izgalmas alapot adnak ahhoz, hogy általuk megismerjük nemcsak az eredeti művet, hanem a mű keletkezésének koráról is szerezzünk szinte észrevétlenül információkat. A különleges döntési helyezetekre adott válaszaink, illetve a következményekkel való szembesülésünk pedig még önismereti tréningnek sem utolsó.