fbpx
mindennapkönyv.hu

Stílusos lazaság – Alexis Gabriel Ainouz: Így főz egy francia srác

Aki még nem ismeri Alex könyvét és YouTube-csatornáját, az lehet, hogy a vele való első találkozáskor csak azt a következtetést vonja le, hogy na, megint egy magamutogató valaki, aki azért, mert összeüt egy omlettet, már szakácsnak képzeli magát.

Megvásárolható a lira.hu-n.

Egy átlagos kezdet

Alex az ételek, étkezés szeretetét és tiszteletét egyrészt a nagyszülei révén kapta, ahol a klasszikus francia konyha alapjaival találkozott, másrészt szüleivel való nyaralások során esett szerelembe a nemzetközi ízekkel. Ennek ellenére 25 éves koráig nem gondolta, hogy a gasztronómiában valaha elmélyül. Telekommunikációs mérnöki diplomát szerzett, de mikor 25 évesen összeköltözött a barátnőjével, és az ő reszortja lett a bevásárlás és a főzés, beleszeretett ebbe a tudományba. Megalkotta saját YouTube-csatornáját, amelyre a közvetlen hangvétel miatt is sokan feliratkoztak. Meg azért is, mert a kulináris élményeket autodidakta módon megismerő srác lehetne bármelyikünk – ez teszi megközelíthetőbbé még kezdők számára is a főzést.

Határokon átívelő sikerek

Karrierje akkor vett nemzetközi fordulatot, amikor Jamie Oliver felfedezte, és FoodTube csatornájának egyik új arcává tette: „Amint megláttam Alex »French Guy cooking« videóit, tudtam, hogy igazi kincsre leltünk.” Azóta felváltva dolgozik Londonban, New Yorkban és Párizsban, de kedvenc városa mindig is utóbbi marad. Ételeiben is tetten érhető a nemzetközi jelleg, nem véletlen, hogy a világ három talán legnagyobb kulturális olvasztótégelyében érzi legjobban magát.

Sokszínűség és lazaság

Alex könyvében a klasszikus francia recepteken túl sok távol- és közel-keleti, európai ízvilágot felsorakoztató fogás található, a tenger gyümölcseitől a puliszkáig minden hozzávaló terítékre kerül, és ebben az ízkavalkádban arra is fény derül, hogy milyen technikával készül az ízig-vérig francia crêpe vagy a legjobb thai tükörtojás. A laikusok számára is érthető, követhető folyamatok leírása közvetlen, szinte halljuk a biztató szavakat magunk mögött. Ami a könyv elsőszámú célközönségét – az újoncokat – első blikkre visszatarthatja, azok az egyes hozzávalók, de ezek egyrészt akár helyettesíthetők (ehhez kell némi rutin, de mindenkinek van valakije, aki ebben tanácsot adhat), másrészt mire való a Google?

Megijedni semmiképpen sem kell, mert az olvasmányos, laza stílus magával röpíti az embert egyik receptről a másikra. Olyan konyhai trükkök, információmorzsák is találhatóak a lapok között, amelyek egy tapasztaltabb szakácsnak is újdonságot nyújthatnak. Ezért bárkinek jó szívvel ajándékozhatjuk a könyvet, mert amint kinyitja, az ételfotók miatt összefut a nyál a szájban – innentől pedig nehéz megállni, hogy ne próbáljuk meg reprodukálni a leírtakat.

lirakonyvklub.hu / Pál Eszter