fbpx
Esemény

Magvető Napok – Konrád György könyvbemutató

Konrád György idén lenne 90 éves. Az íróról, műveiről és Elutazás és hazatérés című könyvéről Dragomán György és Szegő János beszélget. A könyvből Máté Gábor olvas fel részleteket.

Időpont: 2023. április 13. (csütörtök), 17:00
Helyszín: Magvető Café, 1074 Budapest, Dohány utca 13.
Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/427976569545297/

„Az életben maradás gyerekkori kalandjáról szól ez a könyv” – ezzel a mondattal foglalta össze önéletrajzi regényét a szerző. A kaland 1944-ben indul Berettyóújfalun. Itt él az ekkor tizenegy éves Konrád György a családjával. A gyerekkor kivételes szigetét fokozatosan árasztja el a történelmi valóság, aztán május közepén a nyilas cukrász feljelentése után szüleit letartóztatja a Gestapo, a magukra maradt gyerekeknek pedig dönteniük kell: maradnak otthon, vagy útra kelnek Budapestre.
Az Elutazás és hazatérés egy esztendő személyes krónikája, a felnőtté válás története, a hazavesztés és a hazatalálás regénye, egy polgárgyermek vallomása, és emlékezés az eltüntetett-elpusztított egykoron élőkre. Így lesz Konrád György érettkori remekműve egyszerre gyászmű és az élet könyve. A Magvető e kötet újrakiadásával emlékezik meg Konrád György születésének 90. évfordulójáról.