fbpx
Líra Könyvklub

Generációk harca a figyelemért (részlet)

Egy okostelefon-használó huszonnégy óra alatt átlagosan kétezer-hatszáztizenhét alkalommal[1] nyúl a telefonjához.

Azaz óránként százkilencszer.

Ami azt jelenti, hogy percenként majdnem kétszer. Minden percben.

Ha alszol, akkor is.

Miért? Minek? Van még bármi a világban, amit kétszer ellenőrzünk a nap minden percében, folyamatosan, megállás nélkül?

Persze, tudom, egyre több mindent telefonnal intézünk: nem csak a hívásokat, de azon keresztül történhet a számlabefizetés, bankolunk is, ez lett a vekkeróránk, a határidőnaplónk, a fényképezőgép és egyben a fényképalbum is, az újság, a vásárlás helye, a szórakozás helye, a barátokkal való kapcsolattartás… Nemcsak ezek kezelését kell megtanulnunk, hanem azt is, hogyan éljünk ebben az új környezetben.

De akkor is: ha levesszük az alvásidőt, átlagosan tizenkét percenként odanyúlunk a mobilunkhoz.

Tudatában vagy ennek?

Ha van hozzá kedved, a következő egy órában figyeld meg magad! Ne korlátozz semmit, csak tudatosítsd, miért nyúlsz a mobilodhoz! Akár monitorozhatod is önmagad, és jegyezd fel, mikor és mi célból vetted a kezedbe! Utána pedig nézd végig, hogy ha ennyire tudatos a mobiltelefon-használatod, akkor milyen aktivitás jellemzi a digitális énedet! Gondold végig: mi lehet akkor, ha teljes automatizmusban élsz együtt a készülékeddel – a buszon, a munkahelyeden, bevásárlás közben, a családodban otthon, a hétvégén…

És amennyiben nem csak egyszeri alkalommal figyelnéd magad, több olyan applikáció is rendelkezésre áll, amely folyamatosan figyeli és napi szinten jelenti a tevékenységedet. Ha meghatározod, mi a célod (például kontrollálni a mobilhasználatot, csökkenteni a telefonozással töltött időt, vagy fordítva: több időt találni saját magad fejlesztésére, figyelmére), akkor érdemes pontosan tudnod, honnan hova akarsz eljutni. Az egyik app kiírja, mennyi a napi képernyőidő, és miképpen változott ez az elmúlt héthez képest. Nagyon jó kiindulópont: ehhez képest hova szeretnél eljutni? Nyugodtan törölhetsz néhány hangjelzést küldő appot a mobilodról. Vagy legalább kapcsold ki néha a főbb üzenetküldők (e-mail, Messenger, Twitter…) hangját!

A profibbak olykor átválthatnak repülő üzemmódra: nézd meg, hány percig bírod anélkül, hogy elkezdene zavarni, hogy nem vagy elérhető! Az igazán profik persze egész egyszerűen ki is kapcsolhatják a készüléket valamikor napközben.

Vagy: ha számítógépen dolgozol, beállíthatod, hogy óránként jelezze az idő múlását. Ez sokat segíthet abban, hogy tudatosítsd magadban, mennyit dolgoztál a gép előtt – és mikor érdemes kimondani: kész, mára vége.

Milyen példát akarsz mutatni a gyerekednek? Mit szeretnél hosszú távon? Mi a fontosabb: mindig naprakésznek lenni, vagy egy olyan mintát adni a gyermekednek, amelyben mindketten jelen vagytok? Mit kellene ezért tenni?

Kezdj el figyelni magadra!


[1] PC World, 2016. július 17.