fbpx
Blog

Egy telefonok nélküli korszakban – interjú Király Anikóval

A balatoni sellő című ifjúsági regényed a reformkori Balatonfüreden játszódik. Miért éppen ezt a korszakot és helyszínt választottad?

Szeretem Magyarországban azt, hogy minden városban elképesztő történelmi tények és fantasztikus történetek lapulnak. A Balaton különösképpen közel áll a szívemhez, lenyűgöz az a változás, amin az évszázadok alatt átment, hogy elnyerje mai formáját. Ezeknek a változásoknak a nyoma ott lapul a tavat körülölelő természetben, de az ember alkotta helyszínekben is. Balatonfüredben azt imádom, ahogy találkozik a múlt és a jelen. Tavaly nyáron, amikor a tó partján üldögéltem, és a Kisfaludy gőzöst néztem, elszaladt a fantáziám egy olyan korba, amikor az egyik legnagyobb írónk, Jókai Mór is a hajón utazott. Ehhez aztán hozzáadódott jó néhány szereplő, no meg a sellő. Nem hagytak más választást, mint hogy leírjam a történetüket.

Az Új Kedvencek-sorozat a lányregények hangulatát idézi. Íróként milyen érzés volt belehelyezkedni ebbe a világba, milyen kihívásokat tartogatott a feladat?

Valóságos időutazásként éltem meg a történet írását. Bevallom őszintén, elképesztően élveztem, és felüdített, hogy olyan korszakban mozogtam, ahol nincsenek telefonok meg internet. Ha valaki látni akarta a másikat, akkor meg kellett keresnie és szemtől szemben kellett beszélnie vele. Ez sokkal bensőségesebbé tette a könyvben kialakult kapcsolatokat. Élveztem minden egyes pillanatát A balatoni sellő születésének: a kutatómunkát, a régi fényképek, festmények és képeslapok böngészését, a jegyzetelést, a balatonfüredi látogatást, aztán a történet pötyögését. A legnehezebb feladat az volt, hogy egybegyúrjam a fikciót a valósággal, hogy kellőképpen hiteles, ugyanakkor izgalmas legyen a végeredmény, hiszen mégiscsak egy ifjúsági regényről van szó.

Milyen írói terveid vannak ezután?

Egyelőre maradok Balatonfüreden, csak visszatérek a 21. századba, ráadásul a legelső regényem, a Strand, papucs, szerelem szereplőihez. Izgalmas feladat, hiszen nem csak én, de a karakterek is idősebbek lettek, így ehhez igazodva készül a folytatás, ami nem nyáron, hanem télen játszódik majd. Ezen túl egy kedves írótársammal, Erdős Zsuzsával dolgozom egy regényen, és a szabadidőmben írogatok egy meseregényt is. A nyaram egyértelműen az írásról szól majd. Már nagyon várom!

A balatonfüredi Rózsalakba rég nem látott lakók érkeznek. A kalandvágyó, cserfes Szofi alig várja, hogy újra felfedezze a helyet, ahová nagyszülei emléke köti, és új barátokat szerezzen, köztük egy Jókai nevű írót. A város az Anna-bálra készülődik, a bál szépe majd a Balaton Jégszíve nevű, gyönyörű ékszert viselheti. Ám különös események zavarják meg az előkészületeket: feltűnik a balatoni sellő, egy csendőr pedig mindent megtesz, hogy egy rejtélyes iránytű ne juthasson el tulajdonosához…

Az Új Kedvencek-sorozat legújabb kötete is a régi lányregények hangulatát idézi fel.

10 éven felülieknek ajánljuk.