fbpx
Líra Könyvklub

Dinoszauruszok – Portrék egy elveszett világból (részlet)

Dilophosaurus

A Dilophosaurus wetherilli semmivel sem összetéveszthető. Ez a jura korai időszakában élt Theropodák egyike volt azon húsevő dinoszauruszoknak, amelyek csúcsragadozóvá váltak, mégpedig azáltal, hogy képesek voltak levadászni a náluk kisebb állatokat. Jóllehet a Dilophosaurus nem nőtt olyan nagyra, mint az utána következő ragadozók némelyike, és a később kifejlődött jura időszaki húsevők roppant erejű harapására sem volt képes, ez a dupla tarajú dinoszaurusz mégis ijesztő látvány lehetett bármely, a mai Arizona egykori homokdűnéi között és folyói mentén élt kisebb faj egyede számára.

Bár nem ez volt az első, megjelenésében igencsak feltűnő dinoszaurusz, a Dilophosaurus a rendkívül látványos fejdíszével mindenképpen kitűnt a rokon fajok közül. Az állat neve a koponyájának tetejéből kiálló, vékony tarajpárra utal. Ez a képződmény nem lehetett harci eszköz, mivel túlságosan vékony volt ahhoz, hogy kibírjon egy összecsapást. A taraj mindezek helyett az egyed fejlettségének, nemének vagy párzásra való képességének jelzésére szolgált a társak számára. Amennyire azonban a paleontológusok képesek voltak ezt megállapítani, nem volt különbség a hím és nőstény Dilophosaurus csontos fejdísze között, legfeljebb a színekben és az állat lágy szöveteiben lehettek eltérések.

A Dilophosaurus élete mozgalmasan telt. A Kayenta Formáció, ahol a paleontológusok feltártak néhány Dilophosaurus-csontot, egy sivatagi oázis – vagyis egy, a változékony homokdűnék között kanyargó folyók által vízzel táplált, erdős terület – nyomait őrzi. Ebben a kihívásokkal teli környezetben a szalamandráktól és a cápáktól kezdve egészen a dinoszauruszokig olyan fajok növekedtek és gyarapodtak, mint a Dilophosaurus, a korai, páncélos Scutellosaurus, a növényevő saurupodomorpha Sarahsaurus és még további állatok. A Dilophosaurus kellőképpen nagy volt ahhoz, hogy elfogyassza számos szomszédját, például más dinoszauruszokat és folyópartra vetett tüdős halakat.

Természetesen a Dilophosaurus nem a kifejlett, 7 méteres testhosszával kelt ki a tojásból. Az összes többi dinoszauruszhoz hasonlóan kicsiny lényként kezdte meg az életét. A paleontológusok rátaláltak fiatal és kifejlett példányok maradványaira egyaránt, ezek összevetése révén pedig meg tudták állapítani, hogy mennyire gyorsan nőtt egy Dilophosaurus. Az intenzív növekedés szakaszában egy fiatal állat évente 30 kilogrammal is gyarapította testsúlyát, hogy elérhesse a csúcsragadozó méretet.

Noha egyes kutatók szerint a Dilophosaurus akár dögevő is lehetett, az állatok csontvázain fellelt sérülések arra utalnak, hogy ez a húsevő élő zsákmányra vadászott. Az első, valaha leírt Dilophosaurus-csontvázon legalább nyolc elváltozást találtak, a törött lapockacsonttól kezdve az egyik kar alsó csontján kialakult daganatig. Miközben ezek közül néhányat betegségek okozhattak, a dinoszaurusz mellső és egyéb végtagjain keletkezett törések valószínűleg inkább az élő zsákmánnyal folytatott dulakodás következményei lehettek. Az összes feljegyzett sérülés gyógyulásának ténye viszont arra utal, hogy a Dilophosaurus túlélte mindezt, és hónapokig vagy akár még évekig folytatta vadászó életmódját.

ADATOK

Név: Dilophosaurus wetherilli
Névadás éve: 1970
Korszak: korai jura, 193 millió évvel ezelőtt
Lelőhely: Arizona, Amerikai Egyesült Államok
Testhossz: 7 m
Testsúly: 399 kg
Táplálék: kisebb gerincesek, például dinoszauruszok és ősemlősök
Csoport: Theropoda