fbpx
Líra Könyvklub

Tudatosan – interjú Balázsy Pannával

Balázsy Panna tévés és rádiós karrierje után robbant be a könyves világba és lett egy csapásra az egyik legnépszerűbb ifjúsági szerző. Új sorozatáról, az Ökobandáról kérdeztük.

A Föld napján (április 22.) jelenik meg az első rész, a Földindulás. Bár a cím beszédes, de mi a fő témája és mi inspirálta az új sorozatodat?

Rengeteg apró impulzus inspirálta az új sorozatot. Azt érzékelem, hogy a mai gyerekek, fiatalok sokkal aktívabbak, határozottabbak és eltökéltebbek a jövőjükkel kapcsolatban, mint mi voltunk. Értik és érzik, hogy változásra van szükség. A környezet védelme a mindennapjaik része, sokan sok mindent tesznek is azért, hogy legalább egyéni szinten megváltozzanak a dolgok. Ezt a fiatalos energiát, tenni akarást szerettem volna megmutatni, illetve jó példákat hozni, mennyi mindent lehet csinálni azért, hogy még sokáig élhessünk ezen a bolygón. Az új sorozat várhatóan négy részből áll, ahogy az alapelemekből is négy van: föld, víz, levegő, tűz. Az első rész főszereplője a föld. A négy főszereplő pár hetet egy vidéki gazdaságban tölt, és igazi városi gyerekekként megtanulják, hogyan kerülhetnek közelebb a természethez.

Szandra alakja több tízezer olvasó szívéhez nőtt, mennyire volt nehéz új szereplőket kitalálnod? Milyen karakterek alkotják ezt a négyest?

Szandra mindig fontos marad számomra, ő az én írott gyerekem. Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen sikeres a 12 részesre duzzadt sorozat. Most lehetőségem nyílik egészen más karakterek bemutatására, és a környezetvédelem egy olyan téma, ami minden gyerek életének fontos része kell, hogy legyen. Egy testvérpár és két barátjuk kalandjait mutatom be. A hatodikos Döme egy igazi deszkás fiú, a húga, Polli, pedig diákújságíró, aki rajongva imádja a fiatal svéd klíma aktivistát, Greta Thunberget. Polli barátnője, a japán képregényeket és divatot imádó Manyi a harmadik szereplő, az Ökobanda negyedik tagja pedig Benedek, a mindig elegáns, cérnavékony srác, aki Döme legjobb barátja.

Neked mennyire fontos a téma? Te is tanultál új dolgokat írás közben? Volt szakmai segítséged?

Már túl vagyunk azon, hogy struccpolitikát folytassunk, szembe kell néznünk azzal, hogy a kényelmes életünk milyen károkat okoz a világban. Lehet, hogy kellemetlen, de változnunk kell, és közelebb kell kerülnünk a természethez. Bár városlakó vagyok, sok évig éltem vidéken és megtapasztaltam néhány olyan dolgot, amit beépítettem a könyvbe is. Persze sok mindenről tájékozódnom kellett, hogy hitelesen be tudjam mutatni a könyvben, és még mennyi minden vár rám, amit megtanulhatok!

Mit gondolsz, ez a generáció még minket is meg tud tanítani, hogyan lehetnénk tudatosabbak, és tehetnénk azért, hogy élhetőbb legyen a világ?

Persze! Ahogy mondtam, ez egy sokkal tudatosabb generáció, rávilágítanak a lustaságunkra, a tehetetlenségünkre, a kényelmeskedésünkre. Ők már nem csak dumálnak, hanem tesznek is a változásért. Borzasztóan tetszik például a Fridays for Future szervezet, ők rendszeresen összegyűlnek, demonstrálnak, sztrájkolnak, igyekeznek mindenhol hallatni a hangjukat. Ezért is jött az ötlet, hogy az újságíró Polli minden könyvben interjút készít egy-egy izgalmas és fontos munkát végző szervezet képviselőjével, hogy az olvasók is többet megtudjanak a munkájukról. Hamarosan el is megyek egy klímasztrájkra, hogy személyesen is megtapasztaljam és átéljem ezt az élményt a többi fiatal aktivistával együtt. Egészen biztosan sokat tanulhatok tőlük.

V. B.
Fotó: Szalmás Krisztina