fbpx
Líra Könyvklub

Titkokat, rejtélyeket, kalandokat rejtenek a „mai csíkos könyvek”

Az Új Kedvencek-sorozat első három részének szerzőit kérdeztük, hogy miért választotta az adott korszakot, és mit tanult a főhősétől?

Ruff Orsolya: „A Volt egy házban a múlt és a jelen találkozik, és miközben Emma nevű hősöm egy új életet próbál belakni, a ház titkaival együtt megismer egy történetet, amelynek gyökere a második világháború idejére nyúlik vissza. Íróként az érdekelt, milyen lehet gyerekként megélni, amikor a feje tetejére áll a világ (és írás közben akkor még csak nem is sejtettem, hogy a szomszédunkban mindez hamarosan valósággá válik), és milyen lenyomata marad az emlékezetben. Kiélezett helyzetekben az emberi kiállások is felértékelődnek, ezért is került bele egy olyan szereplő, akinek alakját Karig Sára inspirálta. Ő volt az, aki nem ismert lehetetlent, és mindennel szembement, ha azzal emberéleteket menthetett. A titkok, rejtélyek, kalandok mellett neki és a hozzá hasonló bátraknak is emléket akar állítani ez a könyv.”

Baár Tünde: „Zebegényben, a Dunaparton álló kékre festett manzártetős házak és a házszámokra felfestett napraforgók gróf Károlyi Lászlóné Apponyi Franciska emlékét idézik. Az 1920-as évek végén költözött ide és megjelenésével felforgatta a település életét.  Társadalmi rangja ellenére nem a távolságtartás jellemezte, finoman fogalmazva; nem a helyzetéből adódó elvárások szerint élte életét. Mezítláb, cigány ruhában barangolta be a vidéket, maga köré gyűjtötte a falu gyermekeit. Megalakította Virágegyletét, minden tag egy virágról vagy énekesmadárról kapta nevét. A grófnő, azaz Napraforgó, számtalan módon támogatta védenceit. Jelmondata, szellemisége soha nem volt időt állóbb: „Akinek érdemén felül van, adósa annak, akinek hibáján kívül nincs”.

Maros Edit: „Azért a XX. században keresgéltem, mert ezt a korszakot ismerem és szeretem a legjobban. A színház- és filmművészet is mindig vonzott, így jutottam el Karády Katalin alakjához, akiről kislányként hallottam először: dédnagymamám fiatalon, mint cukrászkisasszony egyszer kiszolgálta a művésznőt, ezt rendkívül izgalmasnak találtam. Ellentmondásos megítéléséről és életéről azóta is rengeteget cikkeznek, legendás dalait pedig mai előadók is szívesen feldolgozzák – hatása tehát napjainkban is kézzel fogható. Az életében való kutakodás sok meglepetést tartogatott, most lett például világos számomra, milyen mély igazságérzet munkálkodott benne, és milyen bátran vállalta a kockázatot is, ha úgy érezte, segíthet a rászorulókon. Nem csak díva volt, de nagybetűs ember is.”