fbpx
Líra Könyvklub

Szívesebben lett volna rendőr – interjú Pierrick Geais-vel a Vilmos herceg című könyv szerzőjével

Te a legnagyobb francia magazin, a Paris Match királyi családokkal foglalkozó újságírója vagy. Miért és mikor kezdtél el ilyen komolyan és mélyrehatóan foglalkozni a brit királyi család történetével?

Számomra a királyi családok gyerekkori szenvedély. Az első ikonom Sissi királyné volt. Lenyűgöző életet élt. Képzeljük el a helyzetét: kissé hiányos neveltetéssel 16 éves korában bekerül a hihetetlenül merev etikettű bécsi udvari életbe, végül mégis hatalmas nyomot hagy maga után a történelemben.  Ugyanez nyűgözött le II. Erzsébetben is. Szinte gyerekként kezdte uralkodását egy nagyon súlyos világpolitikai helyzetben. Azt hiszem, elmondhatjuk, hogy sikerrel vette az akadályokat.  Amikor újságíró lettem, elhatároztam, hogy erről fogok írni, és a hobbimat munkává alakítottam.

Mi az oka annak, hogy a brit uralkodóház világszerte ennyire népszerű?

Szerintem a Windsor-családdal a világ minden táján lehet azonosulni. Kicsit ők is olyanok, mint mi. Ők is szerelembe esnek, megházasodnak, elválnak, szomorú haláleseteket élnek át, és még sorolhatnám. A különbség, hogy náluk minden sokkal látványosabb, ragyogóbb… Az ő életük a legjobb szappanopera a világon már száz éve. Minden megvan bennük, ami egy jó történethez elengedhetetlen: hatalom, tragédia, történelem. És mindezt olyan díszletek között teszik, amilyen díszlet a világon senki másnak nincs. Azért ez valóban izgalmas, nem?

Dehogynem, sőt! Miért emelkedik ki még közülük is a walesi herceg, és felesége, Katalin?

Vilmos és Katalin a monarchia legjobb képviselői. Intelligensek, fiatalok, szépek. A walesi herceg és a hercegnő minden szempontból tökéletesek. Soha egy botlás, soha egy gyűrődés. Ez a fiatal és rajongástól övezett család testesíti meg a Korona jövőjét. Ezt II. Erzsébet is tudta.

II. Erzsébet halála után mindjárt Vilmosnak kellene trónra lépnie apja helyett?

Jó kérdés, erről írok a könyvben is. Mintegy mellékesen, annak idején még Diana hercegné is felvetette ezt az „őrült” gondolatot egy elhíresült interjúban. Ám a Windsor-háznál az utódlás rendje szent és sérthetetlen. Ezt nem lehet csak úgy, tetszés szerint megváltoztatni, ahogy a szeszélyek diktálják.

Miért pont Vilmos hercegről írtál könyvet?

Vilmos herceg annyira tökéletes, hogy már-már túlzott hibátlanságát vethetnénk a szemére. Soha egy felesleges elszólás, soha egy botlás. De ideje felocsúdni, a trónörökös korántsem annyira makulátlan. Éppen ellenkezőleg. Ha az ember Vilmos hercegről ír, egy alapjaiban romantikus sorsot mutat be. Egy összetett személyiséget, aki sok nehézségen és traumán keresztül érett felnőtté. Engem ez az érési folyamat érdekelt a leginkább.

Milyen forrásokból dolgoztál?

A források természetesen szigorúan titkosak egy királyi figyelő számára. De azt mondhatom, hogy sok archívumban kutattam, illetve sok bennfentes személlyel beszéltem. Ezekből állt össze a kép.

Kiknek ajánlanád a könyvet?

A könyvet természetesen a királyi család rajongóinak tudom ajánlani, de olyan kíváncsi embereknek is, akik szeretnének többet megtudni egy olyan emberről, aki nagyon fontos lesz a jövőben.

Mi változik II. Erzsébet halálával a királyi család életében?

A királynő halála után Vilmos walesi herceg lesz. Ez egy nagyon fontos szerep, hiszen ő a közvetlen örökös, több feladattal, felelősséggel és láthatósággal. Ő az, aki megtestesíti a monarchia jövőjét. A könyvemben írok róla, hogy Vilmos talán szívesebben lett volna rendőr vagy katona, de most még sincs más választása, mint hogy király legyen. Vilmosból jó király lesz, ebben biztos vagyok.

Kardos László