fbpx
Líra Könyvklub

Paul Hollywood: Piték és felfújtak (recept)

6 személyre

Az édes omlós tésztához

200 g finomliszt
2 ek. porcukor
100 g hideg vaj, kb. 1 cm-es kockákra vágva
1 közepes tojás, enyhén felverve
1 tk. citromlé
2 ek. nagyon hideg víz

A frangipánkrémhez

100 g puha vaj
100 g finom kristálycukor
2 közepes tojás
50 g finomliszt
75 g őrölt mandula
2-3 csepp mandulakivonat

Az almához

3 közepes étkezési alma
15 g hideg vaj, kis darabokra vágva
1 ½ ek. finom kristálycukor
4 ek. szitán áttört sárgabaracklekvár

Eszközök

25 cm átmérőjű, 3 cm mély, kivehető aljú, hullámos peremű, fém gyümölcstortasütőforma

Ezt a receptet a csodálatos normandiai tarte aux pommes ihlette, és remek módja annak, hogy hencegjünk a saját termésű ízletes almánkkal. A puha, karamellizált almaszeleteket lágy, mandulás frangipánkrémre fektetjük, és baracklekvárral kenjük meg befejezésül.

A tésztához egy tálban keverjük össze a lisztet és a porcukrot, majd morzsoljuk el benne a kockákra vágott vajat. Finom kenyérmorzsaállagot kell kapnunk. Robotgéppel is készíthetjük, ez esetben a morzsaállagú tésztát borítsuk majd egy tálba.

Keverjük össze a tojást a citromlével és a vízzel. Formáljunk mélyedést a lisztes keverék közepébe, és öntsük bele a citromlével, vízzel elkevert tojást. Fél kézzel gyúrjuk össze. Ha túl száraz a keverék, adjunk hozzá még egy kis vizet. Amikor a tészta kezd összeállni, gyúrjunk golyót belőle, csomagoljuk műanyag fóliába, és tegyük a hűtőszekrénybe legalább 15 percre.

Melegítsük elő a sütőt 200 Celsius-fokra (gázsütő 6-os fokozat), és helyezzünk bele egy sütőlemezt. Készítsünk elő egy 25 centiméter átmérőjű, 3 centiméter mély, kivehető aljú fém gyümölcstorta-sütőformát.

Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk a tésztát körülbelül 3 milliméter vastagra, és béleljük ki vele a sütőformát. Vágjuk le a peremén túllógó felesleget, és villával szurkáljuk meg a tésztát.

A frangipánkrémhez keverjük habosra a vajat a cukorral. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, majd szórjuk bele a lisztet, az őrölt mandulát, és mehet bele a mandulakivonat is. Egyenletesen terítsük el a tésztán, és simítsuk el a tetejét.

Az almákat hámozzuk meg, távolítsuk el a magházukat, majd vágjuk őket vékony szeletekre. Kivülről befelé haladva fektessük az almaszeleteket a frangipánkrémre úgy, hogy kicsit fedjék egymást. Szórjuk rá a vajdarabokat, majd helyezzük a sütőbe, az előmelegített sütőlemezre, és süssük 15 percig, amíg a teteje pirulni nem kezd.

Az almatorta tetejét hintsük meg kristálycukorral, majd csúsztassuk vissza a sütőbe 10-15 percre, hogy a cukor ráolvadjon és karamellizálódjon a tetején.

Keverjük el a sárgabaracklekvárt egy kevés vízzel, óvatosan melegítsük fel, majd kenjük meg vele a még meleg tortánkat. Hidegen, crème fraîche-sel, tejszínhabbal vagy clotted creammel, azaz sűrű tejszínkrémmel tálaljuk.

Részlet Paul Hollywood Piték és felfújtak című könyvéből, Partvonal Kiadó, 2022
Nyitókép © Peter Cassidy, 2013