fbpx
Líra Könyvklub

Milyen kutyát válasszunk?

Ha fellapozol egy könyvet, amiben megtalálható az összes kutyafajta, akkor látni fogod, hogy egyes fajtákat milyen mozgásra szántak, ki miben jó igazán. A keverék kutyáknál is fellelhetők ezek a tulajdonságok. De ami ezeknél sokkal meghatározóbb: milyen energiaszintű egy kutya?

Minden kutya más és más energiaszinttel születik. Az energiaszint mutatja, hogy az adott kutya mennyi mozgást igényel, és mennyire passzol hozzád és az életstílusodhoz.

Alacsony mozgásigényű

Jobban szeret pihenni és heverészni, mint mozogni. Ez általában az idős kutyákra jellemző. A mindennapi rendszeres séta kielégíti a teljes mozgásigényét. Viszont ne várd tőle, hogy majd együtt fogtok frizbizni, futni vagy focizni.

Közepes mozgásigényű

Az aktívabb és nyugodtabb pillanatok váltják egymást. Kiszámítható napirenddel rengeteget segíthetsz neki, hogy a foglalkozásokkal és pihenéssel töltött szakaszok kiegyensúlyozottak legyenek nála.

Az új kutyád

Útikalauz az örökbefogadáshoz és a kutyás mindennapokhoz

Nagyon sok kutya várja, hogy egy gondoskodó, szerető és elkötelezett család tagja lehessen. Ez a könyv abban segít téged, hogy mögé nézhess ezeknek a fogalmaknak, és megismerd a kutyák valós igényeit. Végigvezet majd az örökbefogadás folyamatán, az elhatározástól egészen az első találkozásokig, és azon túl. A tudatos kutyatartás felé vezető úton szembesülni fogsz annak realitásaival és lehetőségeivel is. Mindeközben sok-sok gyakorlati, a magyarországi kutyás világra szabott tanács kísér majd, hogy fizikailag és lelkileg egyaránt felkészült lehess, amikor megérkezik hozzád az új kutyád.
Kovács Dóra és Esterházy Miklós ideiglenes befogadókként csöppentek a kutyamentés világába. Az évek során rengeteg kutyát emeltek ki a rácsok közül, és nemcsak a modern, városi kutyázásban segítik oldaluk követőit, hanem az örökbefogadással járó örömök és kihívások megélésében is.

Magas mozgásigényű

Folyamatosan izeg-mozog, igényli az intenzív feladatokat és a testmozgást. Többórás futkározás után is marad benne energia. Aktív és sportos gazdi fogja igazán értékelni. Mert ezzel a kutyával másnap kezdődik minden elölről, és ugyanolyan energiával ébred majd, mint az előző játszós napon.

Ezek a kategóriák nincsenek kőbe vésve. Arról nem is beszélve, hogy a kutyához a gyomrán keresztül is vezet út. Aki jól motiválható, azt be lehet vonni egy játékba, de meg lehet tanítani neki azt is, mikor kell nyugodtabban viselkednie.

Ophelia története

Ophelia az első kutyánk, egy most hatéves, aranyszínű cocker spániel. A kiválasztásánál még mi sem voltunk tisztában avval, mire is kell figyelni. Így többek között törzskönyv nélkül került hozzánk, semmit sem tudtunk arról, hogy milyen genetikai betegségre hajlamos, vagy hogy mennyire stabil az idegrendszere. Hat kiskutya közül lehetett választani. Mind apró, nyöszörgő szőrpamacsok. Álmos tekintettel, kontrollálatlanul bukdácsoltak fel egymáson. Egy közülük minden erejét összeszedve elindult felénk. Lassan és ügyetlenül, de töretlen kitartással mászott át a testvérein, és lépegetett oda a lábunkhoz. Ettől teljesen elolvadtunk. Minket választott! – mondtuk. Ő választott ki minket.