fbpx
mindennapkönyv.hu

Marco Polo-útikönyv: Toszkána

Ha az ember a Toszkána nevet hallja, egyből a zöld dombos táj, a csodás hangulatú (kis)városok és olyan mennyiségű kulturális csemege jut eszébe, amit egy rövidke út alatt nem is tud maradéktalanul magába szívni. Ez utóbbiban is segít a Marco Polo Toszkána útikönyve, amely megújult dizájnjával és tartalmával biztos támpont akár egy egynapos átutazáshoz, de akár egy hosszabb kiránduláshoz is.

Étkezés-, szállás- és kirándulási lehetőségek

A könyv a rövid általános történelmi és gasztronómiai bevezetés után az egyes régiók nagyvárosaira fekteti a hangsúlyt, valamint a környékükön fellelhető kirándulási lehetőségekre. A szokásos kulturális látnivalókon túl a Marco Polo étkezési és szálláslehetőségeket is ajánl a különböző pénztárcákhoz mérten, azonban nem szabad elfelejteni, hogy a saját magunk által felfedezett rejtett zugok néha izgalmasabbak és nagyobb élményt nyújtanak, mint az útikönyvekben leírtak – hiszen ezeket adott esetben nem csak mi olvassuk éppen.

Felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt szóló élmények

A hosszabb és kalandosabb kirándulásokat tervezők nagyon jó és napokra lebontott élménytúrákat találhatnak a könyvben, amelyek minden bizonnyal több szervezést igényelnek, de egészen biztos, hogy ezen a csodás tájon, élettel teli városokon átívelő út hatalmas élményt fog nyújtani mindenkinek. Akár gyerekeknek is, akiknek külön fejezet szól, így bátran neki lehet indulni akár kisebbekkel is, mindenhol találhatunk olyan szórakozási lehetőségeket, amelyek során a legkisebbek is maradandó emléket szereznek. Az egyik kritikus pont a külön gyerekprogramok szervezésekor gyakran a plusz anyagi terhelés, amelyhez azonban a könyv segítséget nyújt, mert a belépők árát is ismertetik, valamint a könnyebb szervezhetőség érdekében a nyitvatartási időket. Ezeknek persze nem árt még a gyerekek bezsongatása előtt pontosan utánanézni, hiszen szezonálisan változhatnak.

Tájékozódás? Csak felkészülten!

Toszkána, ahogy a bevezetőben is írtam, nem csupán városnézésből és múzeumlátogatásból áll. Érdemes akár saját, akár bérelt autóval csak úgy a környéket bejárni, mivel minden évszakban csodálatos hangulatot áraszt a táj, bármely (erre alkalmas) kanyarban is állunk meg a panorámát megcsodálni, biztosan átérezzük, miért is ez az egyik leglátogatottabb vidék Olaszországban. Ehhez a 18 oldalas térkép is hozzájárul, amely 2018-as útviszonyokat mutat, azonban a biztonság kedvéért nem árt egy GPS-szel vagy egy még részletesebb térképpel útnak indulni, mivel Firenze, Siena és Pisa városain kívül a többiben remek belső helymeghatározással kell rendelkezni, hogy ne tévedjünk el.

Útikönyv: útitárs

Talán ez az egyetlen olyan hibája a könyvnek, ami az utazás során kényelmetlenséget eredményezhet, azonban megfelelő felkészültséggel (vagy rátermettséggel és olasztudással) megoldható. Egyébként viszont remek útitárs akár rövidebb, akár hosszabb nyaralásra. Úgyse az útikönyvet akarjuk majd bújni, ha meglátjuk, hová is érkeztünk. Remekül lehet belőle tervezni, így jól jön már csak ahhoz is, hogy ráhangolódjunk az utazásra, és felkészülten érkezzünk Toszkánába, amely biztosan életre szóló élményt fog nyújtani.

lirakonyvklub.hu / Pál Eszter