fbpx
mindennapkönyv.hu

Bori után itt vannak Jakab történetei

Izgalmas és ötletes Jakab-történetek jelentek meg január végén és február elején a Manó Könyvek gondozásában, csak most kicsit fiúsabb szemszögből mesélnek el konkrét témában sztorikat. A kis mesekönyvekről azt kell tudni, hogy valahol a szórakoztató, a foglalkoztató és az ismeretterjesztő könyvek határán mozognak, és a Bori-történetek mintájára – a kinyitható ablakok ötlete révén – további akciót és humort csempésznek be a szülők és a gyermekek közös időtöltésébe, ami elsősorban a kép és a szöveg együttes értelmezését jelentheti.

Bevezetés

Tanulás és szórakozás egyidőben. Peter Friedl illusztrációi révén ezek a történetek egyrészt általános formát öltenek, másrészt az emberalakok és az ábrák látványos térelhelyezése révén egy színes és magával ragadó világot teremtenek az olvasói képzelőerő mankójaként. A könyveket gyakorlatilag 18 hónapos kortól ajánlják a gyerkőcöknek, és azt kell mondani, hogy létrehozott karaktereikben abszolút hitelesen ragadja meg Sandra Grimm és Nele Bronser a kicsik korosztályát, akik még javarészt ismerkednek a világgal.

Sandra Grimm: Jakab és a húsvéti nyuszi

Megvásárolható a lira.hu-n

Hasznos tippek szülőknek

1. Vajon tényleg létezik a húsvéti nyúl? Hát persze. Találják ki a saját történetüket: hol lakhat? Vannak-e segítői? Hogy tudja elvinni mindenkinek a tojásokat? Írjanak saját, családi húsváti nyulas történetet! A gyerekük biztosan újra meg újra szívesen meghallgatja majd.

2. A húsvét nemcsak a tojáskeresésről szól, hanem az öröm és a megújulás ünnepe is. Minden ekkor kezd nőni és virágozni, ilyenkor születnek az állatkölykök. Ez a család és az élet ünnepe. Tegye a gyermekét ennek az élménynek a részesévé! Aki úgy érzi, mesélhet Jézusról és a keresztényi szeretetről is. Minél idősebb a gyermek, annál többet lehet mesélni nekli az ünnep vallási hátteréről.

3. Barkácsoljanak együtt, és díszítsék fel együtt a lakást! Hagyják, hogy a gyermekük a saját elképzelései szerint ékesítse fel a szobáját! Különleges élmény lehet húsvét táján egy állatkerti látogatás, egy séta a parkban vagy egy botanikus kertben.

Nele Bauser: Jakab cumija

Megvásárolható a lira.hu-n

Hasznos tippek szülőknek

1. A cumi biztonságot és vigaszt nyújt, és segít a kisgyerekeknek, hogy meg tudjanak nyugodni, és könnyebben el tudjanak aludni. Ezért aztán a cumiról való leszoktatás nagy elővigyázatosságot igényel. Győződjenek meg róla, hogy a gyerekük már készen áll erre! Kiegyensúlyozott? Vagy van más nagy változás is az életében, amivel meg kell birkóznia?

2. Sokat segít, ha beszélgetünk a kérdésről, de ügyelni kell arra, hogy ne nyomasszuk a gyereket. A legtöbb gyereknek sokat segít, ha azt érzi, ő maga hozta meg a döntést, hogy megválik a cumijától.

3. Keressenek alternatív megoldásokat! Vannak gyerekek, akiknek elég, ha látják egy velük egyidős társuk példáját. Másoknak a kitűzött jutalom segít, de vannak olyanok is, akiket az nyugtat meg, ha különleges ceremóniával búcsúzhatnak el a cumijuktól. 

4. Ahhoz, hogy a gyerekek fogai és állkapcsa megfelelően fejlődhessenek, fontos, hogy a cumizást – csakúgy, mint az ujjszopást és a cumisüveg használatát – a mihamarabb abbahagyja a gyerek.

Sandra Grimm: Jakab Borit keresi

Megvásárolható a lira.hu-n

Vélemény

Miközben a nyári vakáció tökéletes alkalom a világ széleskörű megismerésére, Bori, Jakab és szüleik közös kirándulásán szembeötlő, hogy a kistestvér folyton szem elől téveszti a nővérét, aki nyüzsög, és ez nagyon vicces szituációkat eredményez, így Jakabnak nélküle kell felfedeznie a világot.

lirakonyvklub.hu / Hajnal Dominik