fbpx
mindennapkönyv.hu

Barátság? Szerelem? – Nyári könyvajánló 1.

Vajon mi kapcsolja össze a temetőben éneklő, madarakat etető hölgyet a lelkiismeretfurdalással küzdő fiatal lánnyal? Vajon hogy tud zaklatójától megszabadulni a fiatal nő? Segíthet-e egy anyós a menyének, amikor kiderül, hogy fia megcsalta az asszonyt? Ruth Hogan, Beth O’Leary és Debbie Macomber új könyvében különös kapcsolatokról és a lelki sebek lassú gyógyulásáról olvashatunk.

Egy találkozás mindent megváltoztathat

A felemelő, szívhez szóló első regénye után Ruth Hogan újból egy megrendítő történettel kedveskedik olvasóinak. A piros cipellős Sally bölcsessége két nehéz sorsú nő életét és mindent megváltoztató találkozását meséli el.

Hogan érzékeny a kiszolgáltatottságra, a betegségre és az emberi élet árnyoldalára. Ő maga akkor kezdett el komolyabban foglalkozni az írással, amikor autóbalesetet szenvedett és nem tudott dolgozni, első könyvét pedig éjszakánként írta, akkor, amikor képtelen volt aludni a kemoterápiás kezelések miatt, mivel 2012-ben rákot diagnosztizáltak nála. A betegséget szerencsésen legyőzte, ami elsőre veszteségnek tűnt, abból előnyt kovácsolt, ám – ahogy a regény utószavában is kitér erre – tapasztalatai élénken élnek benne, és ezeket be is építi regényeibe. Az ábrázolt nehézségek ellenére, könyvei felszabadulást hoznak az olvasónak. Félve írom: katarzist. Művei tele vannak reménnyel, és áthatja őket a humanizmus és a szeretet.

Ez a regény is – hasonlóan a korábbihoz – apró mozaikokból, jelenetekből épül föl. Ezeket olvasva egyre jobban megismerjük a szereplőket, megértjük sorsuk tragédiáját is, miközben közelebb kerülnek egymáshoz, számos titokról lehull a lepel. Családi dráma, gyász, elmúlás és persze a remény könyve ez.

Ágycserés támadás

Beth O’Leary Ágybérlő című regényében egy különös kapcsolatot mutat be. Tiffy és Leon egy ágyban alszanak, ám nem egyszerre. Az egyikük éjjel, míg a másikuk nappal tartózkodik a lakásban. Barátaik szerint ez nem a legjobb ötlet, mégis úgy tűnik, beválik. Eleinte cetliken kommunikálnak, végül találkoznak személyesen is, és egyre közelebb kerülnek egymáshoz. A közös lakás otthonná, az együttélés pedig szerelemmé válik. Vajon, amikor már ténylegesen meg kell osztaniuk a mindennapjaikat, akkor sem illan el a vonzalmuk, és képesek lesznek szembenézni és megoldani a problémáikat?

A könnyed, olvasmányos regény azonban nemcsak kapcsolatuk történetét beszéli el. Bemutatja a szerelmesek barátait, családját is, miközben szó esik olyan rázós témákról is, mint a zaklatás vagy a börtön.

Minden elválás egy újrakezdést is jelent

Debbie Macomber új regényének, a Megtört szívek kézikönyvének kiindulópontja egy-egy házasságtörés fájdalmas tapasztalata: a férfiak hűtlenségéből származó bizalmatlansági viszony feloldását egyedül a kapcsolatból való kimenekülés jelenti a női főszereplők számára.

Meny és anyós története hol párhuzamos szálon fut, hol elágazik, egyszer egyik, majd másik karakter sorsára helyez nagyobb hangsúlyt a nyugodt mederben kibontakozó cselekmény. A fejezetek fokozatosan tárják fel a komoly érzelmi sérülést szenvedett Nicole és Leanne lelkivilágát, a gyógyulásukhoz vezető út viszontagságait, a visszaesés és az újrakezdés keserédes-bájos szituációit.

De vajon tartogathat-e még nem várt fordulatot, meglepetést a sztori? Az előszóból kiderül, hogy a szerző az írás során nagyon megszerette létrehozott karaktereit, és erről a személyes vonzalomról őszintén vall is, mintegy ajánlásként felkínálva alkotói lelkesedését a könyv leendő olvasóinak.  


lirakonyvklub.hu / H. Nagy Ilka