fbpx
mindennapkönyv.hu

A kilencvenes évek Bibliája – James Redfield: A mennyei prófécia

Senki nem gondolta volna 1992-ben, hogy James Redfield magánkiadásban megjelenő könyve két év múlva a New York Times bestseller listájának élén fog állni. A 15 évig bántalmazott serdülők terapeutájaként dolgozó Redfield 1989-ben döntött úgy, hogy otthagyja állását, és minden idejét misztikus tanulmányainak szenteli. Kutatásainak szintézise az azóta 34 nyelven 20 millió példányban értékesített könyvben öltött testet. A mű szórakoztató kalandregény és egyben egy spirituális megvilágosodást segítő mű is, ami az elmúlt 25 év alatt az ezoterikus irodalom megkerülhetetlen klasszikusává vált.

Megvásárolható a lira.hu-n.

A hiányzó Kilencedik Felismerés

Elbeszélője egy fiatal amerikai férfi, aki egy barátja javaslatára Peru vadregényes tájaira utazik, hogy az őserdő mélyén maga is megvizsgálhassa az ősi romok alól előkerült több ezer éves kéziratot, melyben a különös próféciák olvashatók, melyek az egész emberiség történetére kihatnak. A kézirat azonnal felkelti a tudományos világ és a kalandorok érdeklődését. A hivatalos körök – köztük a katolikus egyház vezetői – mindent elkövetnek, hogy ne kerüljön nyilvánosságra.

A férfi teljesen gyanútlanul kerül az események középpontjába, de rövid időn belül kulcsszerepet kap a hiányzó, Kilencedik Felismerés felkutatásában. Utazása közben az Andok csúcsain rejtőző templomromoktól eljut egészen a szegény kisvárosokig, és csodálatos módon mindig megtalálja azt, aki hajlandó segíteni rajta akkor is, amikor fegyveres üldözői elől menekül.

A könyv alapján készült 2006-os mozifilm előzetese, melynek forgatókönyvének megírásában Redfield is részt vett.

Kép és keret

A könyv hatására világszerte sokan változtatták életükön, és másképp néztek a világra, sőt egyes családokban generációról generációra szálló, kötelező olvasmánnyá vált. Ám nemcsak rajongói, hanem kritikusai is vannak. Redfield számára a kalandregény csupán apropó volt, hogy elmondhassa gondolatait a világról, a lélekről és jó életről, egyes kritikusai pedig ezt a szemére is vetik, míg mások pedig azt kifogásolják, hogy a spirituális gondolatok csak érintőlegesen jelennek meg benne, és nem megy elég mélyre. Valóban, ez a könyv egyfajta előszoba, egy bejárat az ezotéria világába, a csali, mellyel a szerző becsábítja olvasóját, a kalandregény ígérete.

Energia

A regény egyik kulcsfogalma az energia kifejezés. A szerző szerint mindenkiben és mindenben van energia, ez pedig tulajdonképpen a szeretettel feleltethető meg. Mint írja:

„Minél inkább képesek vagyunk másokat szeretni és csodálni, annál több energia áramlik belénk. Ezért nem is tehetünk jobbat önmagunkkal, mint hogy másokat szeretünk, hogy árasztjuk feléjük az energiát.”

Redfield a könyvben található kilenc felismerést később – hasonlóan olvasmányos regényeiben – további hárommal egészítette ki. Eszméit pedig, elhagyva a megszokott kalandregény formát, a Mennyei látomás című kötetében hagyományos formában tárta olvasói elé.A regény hamarosan megjelenő bővített kiadása új előszóval és a szerző utószavával jelenik meg, melyek szintén segítenek eligazodni Redfield misztikus univerzumában.

lirakonyvklub.hu / H. Nagy Ilka