Líra Könyvklub

Egy életszakasz lezárását jelentette a könyv megírása – interjú Kőváry Anett-tel

Kőváry Anett egy kis zempléni faluból, ambíciókkal teli kislányként indult meghódítani a világot. Saját erejéből érte el élete álmát: rádiós hírszerkesztő lett az ország leghallgatottabb reggeli műsorában. Csillogó élete azonban felszínnek bizonyult: nehézségek sora vezette rá arra az útra, amely a valódi értékek felé visz tovább. Munkájának elvesztése és számos magánéleti trauma ellenére sem adta fel, idővel pedig a jógában talált önmagára. Könyve egyszerre önvallomás élete nehézségekkel teli korszakairól, valamint himnusz és bevezető a jógával élt élet csodáihoz. Kőváry Anett vallja: aki megtapasztalja a jógázásban rejlő holisztikus szemléletet, végre eszközöket kap a kezébe egy nagyobb elégedettséggel és tudatossággal folytatott élet kialakításához.

Mi motivált a könyv megírására?

Jógaoktatóként látom, hogy milyen sokan küzdenek a saját traumáik feldolgozásával, hányan próbálják újraírni a családi mintáikat. Feltűnt azt is, hogy bár egyre többen fordulnak a jógához, nagyon kevés helyről kapnak útmutatást azzal kapcsolatban, miként lehet a jógát a csoportos órákon és a fizikális gyakorlatokon kívül arra használni, hogy jobban legyünk. Úgy éreztem, hasznos lehet, ha a saját nehézségeimet és útkeresésemet felvállalva mutatom meg, mennyivel több a jóga a különböző testhelyzetek felvételénél és gyakorlásánál. Ugyanakkor a saját életem is sok szempontból fordulóponthoz érkezett, egy életszakasz lezárását jelentette a könyv megírása.

Milyen volt az írás folyamata, hogyan született meg a könyv?

Már egy ideje motoszkált a fejemben, hogy szeretném minél többekkel megismertetni azokat a jógából eredő gyakorlati eszközöket, melyek segítettek nekem a különböző veszteségeim felgdolgozásában. A nyilvános Facebook-oldalamon időről időre tettem is erre kísérleteket, de ott nem lehet mindezt olyan összetetten közölni, ahogy egy könyvben. Nem tudtam, hogyan lesz majd átlátható egész mindabból, ami a fejemben már összeállt, a Partvonal Kiadó vezetője, Korentsy Márta azonban segített a könyv felépítésében. Az ő tanácsai alapján kezdtem el rendezni a gondolataimat, és mint egyfajta napló, időszakról időszakra végigvettem az életem eseményeit, hozzáfűzve, hogy egy adott helyzet megélésében a jóga miként volt a segítségemre. Sokszor jólesett, máskor szívszaggatóan fájdalmas volt újra átélni a korábbi kínzó időszakokat. Volt, hogy hetekig hozzá se nyúltam a kézirathoz, mert felzaklatott, elnehezített, nem ment az írás. Máskor meg csak úgy szaladtak az ujjaim a billentyűzeten.

Hogyan változtatja, befolyásolja a jóga a gondolkodásmódot és az általános hozzáállást?

Pontosan erről szól a könyv… (nevet) Talán úgy tudnám összefoglani, hogy kitartó, rendszeres gyakorlással, a jógikus szemléletű életmód, a meditáció, a légzőgyakorlatok alkalmazásával nagyobb és tisztább rálátást nyerhetünk saját magunkra, mely által idővel elérhetünk egy harmonikus állapotot.

Számodra mi volt az a pont, amikor úgy érezted: ez TÉNYLEG működik?

Ezt nem lehet meghatározni, nincs ilyen pont. Különböző tudatállapotok és a hozzájuk kapcsolódó megélések vannak, attól függően, hogy az ember éppen hol tart a saját jellemformálásában.

Mi a legnehezebb a traumafeldolgozás folyamatában, mihez kell a legnagyobb bátorság?

A belátás. Belátni, hogy hibáztam. Belátni, hogy nem voltam elég bátor a szembenézéshez. Belátni, hogy valójában minden abból fakad, hogy én magam hogyan állok hozzá a kürülöttem zajló eseményekhez. Belátni, hogy nem a körülmények áldozata vagyok, hanem a saját döntéseimé.

Mezősi Péter