fbpx
Líra Könyvklub

Hollywood csúcsragadozója – Hatalom és erőszak az Álomgyárban (részlet)

Sikerült beszélnem annak az angol színésznőnek az ügynökével, akiről McGowan és mások is azt állították, hogy tudna miről beszélni. ‒ Amikor együtt kezdtünk dolgozni, részletesen elmesélte nekem a történetet ‒ mondta a színésznő ügynöke. Az egész állítólag úgy történt, hogy Weinstein elővette a péniszét, és egy asztal körül kergette a színésznőt a forgatáson, majd rávetette magát, a földre szorította, de a nőnek sikerült elmenekülnie. Megkérdeztem, vajon hajlandó lenne-e vallani erről. ‒ Akkoriban nyíltan beszélt erről ‒ felelte az ügynök. ‒ Semmi okát nem látom, miért ne tenné meg most is.

Másnap az ügynök visszahívott, megadta a színésznő telefonszámát és e-mail címét, és elmondta: szívesen egyeztetne velem egy interjúról.

Egy másik ügynök, aki Rosanna Arquette-nek dolgozott, szintén azonnal tudta, miről van szó. Hogy miért keresem. ‒ Ez a téma érzékenyen érinti őt ‒ mondta az ügynök ‒, de fontos számára a problémakör. Biztos vagyok benne, hogy vállalja a beszélgetést.

Annabella Sciorrával Twitteren tudtam felvenni a kapcsolatot. Közöltem vele, hogy kényes kérdésről lesz szó. Kicsit nyugtalan és tartózkodó volt, de megbeszéltük, hogy mikor hívhatom fel.

Utánanéztem az egyetlen olyan Weinsteinnel kapcsolatos vádnak is, amelyből rendőrségi ügy lett. 2015 márciusában Ambra Battilana Gutierrez, egy filippínó/olasz modell, aki egy alkalommal bejutott a Miss Italy döntőjébe, úgy hagyta el Weinstein tribecai irodáját egy találkozó után, hogy egyenesen a rendőrségre ment, és bejelentést tett a producer ellen, amiért az megfogdosta. A New York-i rendőrség kihallgatásra idézte be Weinsteint. A pletykalapok lázasan láttak munkához.

És ekkor valami furcsa dolog történt: a Weinsteinről szóló cikkek helyét olyan írások vették át, amelyek rossz fényt vetettek Gutierrezre. A bulvárlapok azt írták, hogy 2010-ben, amikor a fiatal modell részt vett a Miss Italyn, elment Silvio Berlusconi egyik „bunga-bunga partijára”. Berlusconi akkor Olaszország miniszterelnöke volt, és azzal vádolták, hogy prostituáltakkal szexelt. A cikkek állítása szerint Gutierrez maga is prostituált volt, vagyonos olaszok kitartottja. Az állítólagos incidens utáni napon a modell elment megnézni az Én, Pán Péter (Finding Neverland) című Broadway-musicalt, amelynek Weinstein volt a producere, jelentette a Daily Mail. A későbbiekben Gutierrez filmszerepet követelt magának, számolt be a New York Post pletykákat publikáló „hatodik oldala”. A modell elmondta, hogy sosem volt prostituált, Berlusconi partijára elvitték, mert a Miss Italy résztvevőjeként ez kötelező volt, és azonnal kimentette magát, amikor nyilvánvaló lett, hogy milyen kínos helyzetbe keveredett, továbbá nem követelt magának filmszerepet. Cáfolatait azonban mindig megkésve vagy egyáltalán nem jelentették meg. A Gutierrezről leközölt fotók is megváltoztak: nap mint nap fehérneműben, bikiniben jelent meg az újságban. A bulvárlapok ezzel azt a benyomást próbálták kelteni, hogy ő volt a kezdeményező, aki női fortélyaival ravaszul behálózta Weinsteint. És aztán egyszer csak a Weinsteinnel szemben megfogalmazott vádak eltűntek. Ahogy Ambra Gutierrez is.

(fordította: Pritz Péter)