fbpx
mindennapkönyv.hu

Anyu és én – Kreatív emlékkönyv anyák és gyermekeik számára

Az Anyu és én nem szokványos foglalkoztatókönyv, mivel az egyik oldala anyué, a másik a kis segítőé. A rövidebb-hosszabb, ötletes és vidám feladatok megoldása jó program, ha anya és gyermeke csupán valamilyen rövid tevékenységre vágyik például lefekvés előtt, de egy-egy esős napon is előkerülhet a könyvecske, amikor a családtagok hosszú órákat szeretnének egymás társaságában eltölteni. Anya és gyermeke együtt dolgozik, rajzol, színez és ír ebbe a kreatív emlékkönyvben, amely hosszú időre megőrzi a közösen megélt, boldog pillanatokat.

A szerzőről

Rebecca Meldrum intenzív életet élő személyiség: háromgyerekes családanyaként 2014 tavasza óta van saját YouTube-csatornája, melynek jelenleg 116 ezer követője van, de megtalálható az Instagramon is, mely felületek általános üzenete talán az volna, hogy minden felmerülő nehézség ellenére a gyermeknevelés rengeteg örömmel és kacagással jár, és az egymásra fordított figyelem megtérül, ami elsősorban a közös családi programok derűs légkörében tapasztalható meg. A gyakran egész napos online jelenlét révén a reggeli napindítástól kezdve az esti fürdetésig, az étkezéstől az öltözködésig a szórakozás különböző formáin át a Meldrum-család gyakorlatilag összes aktív tevékenységébe betekintést nyerünk. Egy másik fontos hozadéka ezeknek a kisvideóknak, hogy a szemünk előtt láthatjuk felcseperedni a három lánytestvért, és ez idő alatt az egymáshoz és a szociokulturális környezethez való viszonyulásuk természetesen óriási változásokon megy keresztül.

A könyv céljáról

Ahogy a Bevezetőben a szerző is fogalmaz, az Anyu és én a 4–6 éves korosztályt, tehát nagyjából az óvodás és kisiskolás életkorban lévő gyermekeket célozza meg barátságos hangvételű feladataival, akiket elsősorban rajzolási és egyéb, kézügyességet igénylő kihívások elé állítja a könyv, de nyilván gördülékenyebb lehet a kooperáció, ha a gyermek már az írás képességével is rendelkezik, mindazonáltal a gyermek és az anya együttműködése az igazán lényeges, és nem az, hogy külön-külön mire lennének képesek.

Ez a kiadvány akkor hat intenzíven, ha anya és gyermeke minden héten fordít időt a közös kitöltésre, de jó néhány feladat kifejezetten a jövőnek szól, így ténylegesen egyfajta „időkapszulaként” szolgálhat:

„Írj levelet az anyukádnak erre az oldalra, aztán tegyél rá egy üres lapot, és ragaszd le a négy sarkát.

KIBONTANDÓ EGY ÉV MÚLVA! DÁTUM: __ / __ / __”

Hogyan viszonyuljunk a könyvtárgyhoz?

A feladatok kifejezetten arra valók, hogy a könyvtárgyat jól megdolgozzák, szétszedjék, fel- és kihasználják, kiszínezzék, adott esetben kitépjék vagy összefirkálják azok, akik forgatni kezdik, tehát ebben az esetben nincs sok értelme annak a javaslatnak, miszerint hímes tojásként kellene bánni az ízlésesen megtervezett oldalakkal: a közös családi foglalkoztatókönyv éppen a tevékenységek során felszabaduló energiának a lenyomatát hivatott megőrizni.

Nyitni a világ felé

A kifejezetten humoros vagy szórakoztató kérdések nem kizárólag a szülő és gyermek intim kapcsolódására vonatkoznak, hanem egyúttal nyitnak a külvilág felé is: igyekeznek bevonni a család többi tagját úgyszintén, de előfordulnak olyan kihívások is, amelyek a közvetlen baráti nexusokkal, netán a kedvenc filmekkel és zenékkel vannak összefüggésben. Izgalmas azt is látni, ahogy a fantázia szerepet játszik a közös feladatok során, a gyermek és a felnőtt itt talán előre eltervezett szándék nélkül fedezhet fel egymást átfedő érdeklődést és gondolatokat, hiszen a képzelet világa lehet az a terület, amely – életkortól függetlenül – a szabad asszociációkra spontán lehetőséget ad. Sőt, a fényképalbumok és a családfák játékba hozásával a könyv a felnőtt személy és a formálódó gyermeki én identitását is megerősítheti, illetve alakíthatja.

Összegzés

Bár a könyv elején található, szülőknek szóló ajánlóban egy meghatározott gyermekkort jelöl meg a szerző, akit kölcsönösen érdekelhetnek ezek a kooperatív feladatok, én nem szűkíteném le ezt a kört a 4–6 évesekre, szerintem az iskolás évek első szakaszában is bátran próbálkozhatnak a könyvvel az anyukák, rendszeresített közös program gyanánt. Ennyi kiegészítéssel a könyv szinte összes elemét üdvözölni és javasolni tudom, sok-sok család számára fontos kommunikációs eszköz és az örömszerzés forrása lehet Rebecca Meldrum magyarul megjelent kiadványa.